Sunday, July 28

Βυσσινάδα σπιτική της Ελισσώς !



 Αυτή η βυσσινάδα είναι συνταγή της πεθεράς μου της Ελισσώς ή Ελλσώς   - το γιώτα δεν ακουγόταν, το έτρωγαν -   και την κρατώ όπως και όλες τις συνταγές που μου δίνουν όλες οι καλές νοικοκυρές που φτιαχνουν όμορφα πραγματα, στο δε βιβλίο μου τις γραφω στον τίτλο με το όνομα της κάθε μιάς πχ... Βυσσινάδα Ελισσώς, Γλυκό Φράουλα κυρίας Λευκής, έτσι και τις θυμάμαι καλύτερα και τιμώ τη κάθεμιά.

Υλικά

3 κιλά βύσσινα
3 κιλά ζαχαρη ( εγώ βάζω 2,5 )
3 κουταλιές σούπας λεμόνι στο τέλος

Πλύντε  τα βύσσινα, πετάξτε τα κοτσάνια μετά βάλτε τα σε μια κατσαρόλα και σπάστε τα με ένα μπουκάλι  ή με τα χέρια φορώντας γάντια να μη βαφτείτε, πρέπει να μισολειώσουν και αφήστε τα έτσι να βγάλουν όλα τα υγρά τους για 24 ώρες, στο ψυγείο καλύτερα επειδή έχει ζέστη.

Μετά περάστε μέσα απο τουλπάνι , εγώ χρησιμοποιώ ύφασμα γάζα, βάζω εκεί ένα μπρίκι μίγματος τη φορά και με το χέρι στίβω όπως το σφουγγαρόπανο για να βγεί όλο το ζουμί χωρίς να περάσουν ούτε κουκούτσια , ούτε σάρκα καθόλου.

Αφού έχετε πιά όλο το ζουμί του βύσσινου στην κατσαρόλα, προσθέστε τη ζάχαρη, στην αρχή βάλτε τη φωτιά σας χαμηλά να λειώσει καλά η ζάχαρη , μετά δυναμώστε να πάρει βράση και κατόπιν σιγοβράστε,ξαφρίζετε όσο μπορείτε και βράστε  μέχρι να δέσει και να γίνει ένα ωραίο σιρόπι συμπυκνωμένο, προς το τέλος προσθέστε το λεμόνι και σβήστε τη φωτιά

 Αφήστε να κρυώσει και βάλτε το σε αποστειρωμένα βάζα .

 Σερβίρετε βάζοντας δυό -τρία δαχτυλα σιροπιού στο ποτήρι και προσθέτοντας νερό ώς επάνω, ανακατέψτε πολύ καλά , βάλτε και λιγα παγάκια .

Ειναι πιστεύω ότι καλύτερο να πιεί κανείς, τα βύσσινα έχουν πάρα πολλές καλές ιδιότητες και είναι ένας σπιτικός χυμός που διατηρείται καιρό χωρίς συντηρητικά και το καλύτερο δροσιστικό για να κεράσουμε  τους φίλους μας.

Στην υγειά σας κορίτσια!







35 comments:

  1. Ευχαριστούμε πολύ,Μαίρη μου , για τη συνταγή !!!!
    Ωραία η ιδέα με τη γάζα !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Νίκη, έχω και φωτογραφίες με τη γαζα αλλά δεν τολμησα να τις δειξω γιατι ειναο λιγο μπλιάχχ! Σε ευχαριστω , γίνεται νοστιμοτατη η βυσσινάδα αλλα εχει κοπο, φιλιά!

      Delete
  2. Πολύ ωραία συνταγή Μαίρη μου!!!
    Η βυσσινάδα είναι η αγαπημένη μου!!!
    Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειμαστε νοικοκυρές Dimi μου οχι αστει , ολα χειροποιητα, ευχαριστώ πολύ, φιλιά!

      Delete
  3. Αχ βρε Μαιρούλα,σηκώθηκα από τον ύπνο κι η συνταγή σου μέ έκανε να φτιάξω ένα ποτήρι βυσσινάδα από γλυκό κουταλιού!!!Να είσαι καλά,κορίτσι μου,με τις ωραίες ιδέες σου και τις υπέροχες συνταγές που μοιράζεσαι!!!Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή λύση κι αυτή Κυριακή, έκανα και γλυκό βύσσινο γιατι παντα με το καφέ θέλουμε μια κουταλιά γλυκουλάκι, φιλάκια κορίτσι μου!

      Delete
  4. χεχε! Την Παρασκευή έκανε κι η δική μου η μαμά! :))) Θα της πω για τη συνταγή σου να δούμε αν ταιριάζουν από νοικοκυρά σε νοικοκυρά!
    Φιλιά πολλά , χρυσοχέρα Μαίρη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αριστέα ρώτα τη να μου πείς γιατί κάποιες βαζουν και νερό αλλά εγω ετσι οπως την εχω τη συνταγή είναι καθαρό το ζουμί των βύσσινων, άντε τυχερούλα η μαμα σου φροντίζει για τις βιταμίνες σου, όσο για χρυσοχερα η κορη μου με κοροιδεύει πώς τα κανω ολα γρηγορα , με αγχος μου λεει, απόλαυσε το και λιγο αλλα εγω σαν να με κυνηγανε χιλιοι διαβόλοι!

      Delete
  5. yummy!!!!!!eftiaxne i giagia mou!! :D
    egw akoma den to exw tolmisei!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπραβο στη γιαγιά σου, να κληρονομησεις τη συνταγή και να τη φτιαξεις, σιγα το δυσκολο, φιλακια πολλά και καλα να περνάς!

      Delete
  6. Περασα να πω ενα γεια και ξεχαστηκα στις ομορφες δημιουργειες σου!!!! Ξεδιψασα με την δροσερη βυσσινάδα σου και αντεγραψα την συνταγή σου!!Γεια στα χερακια σου!!! Θα χαρω να σε γνωρισω απο κοντα .Φιλια!!!
    Το blog της Ανθουλας εινα http://xromata-paramithia.blogspot.gr/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαρια μου πολυ χαιρομαι που βρισκομαστε , εισαι καλλιτεχνικη φυση , μου αρεσαν πολυ τα εκθεματα σας κι εγω θα χαρω να βρεθουμε , αντε ποια θα συντονισει , εσεις εκει με το εργαστηρι , η Ρενα μολις πειτε θα συναντηθούμε, στης Ανθούλας εχω μπει και ειμαι μελος της ειδα και τα υπεροχα καλοποδια της, σε φιλώ!

      Delete
  7. Φαίνεται δροσιστικότατη και πολλή νόστιμη σίγουρα θα την φτιάξω!!!Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!Φιλάκια!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σοφη μου μετα τα καρέ και τα όμορφα κοσμηματα σου προλαβαινεις και αλλα να κάνεις, αμα θελει ο ανθρωπος εεε...η βυσσινάδα αξιζει πιστευω , οχι επειδη την κανω εγω αλλωστε δεν ηξερα πριν τη δω αλλα μου θυμιζει τοσο ελληνικη νοικοκοιροσυνη και αυτο μου αρεσει παρα πολύ, φιλιά πολλά!

      Delete
  8. τρελαίνομαι για βύσσινα!!!όπως και να μου τα σερβίρεις σε οποιαδήποτε εκδοχή είναι μούρλια!!!Μαιρούλα ευχαριστούμε για την συνταγή και την παρουσίαση!!!
    τη δροσιά της να έχεις!!!

    ReplyDelete
  9. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    Φτιάχνει συχνά η μαμά μου, έχει βυσσινιά στο σπίτι. Λατρεύω τη γεύση της, όπως και αυτή του λικέρ βύσσινο!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχ αυτες οι καλες μαμαδες μπραβο τους , κρατανε και τις παλιες συνηθειες , φτιαχνουν και ωραια δροσιστικα ροφηματα και γλυκά, αν εχει και βυσσινιά στον κηπο ωχ ..ζηλευω, πολλα φιλιά Ελλη μου!

      Delete
  10. Λατρεμένο δροσερό... θαυματάκι!!!
    ;-)
    Φιλάκια, γλυκιά μου!!!
    Να περνάς όμορφα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ax Γιάννα λατρεμενη μου σε ευχαριστώ , φιλάκια πολλά!

      Delete
  11. Πόσο καιρό έχω να πιω βυσσινάδα...και ξαφνικά θέλω σαν τρελή!!
    Πρέπει να βρω βύσσινα!!...ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωχ... καθυστερησα λιγο να αναρτησω και τα βυσσινα ειναι στο τελος τους αν και μπορει να βρεις ακομη, φετος παραδόξως εχει και κερασια και βυσσινα που συνηθως τελειωνουν τελος Ιουνιου, Μαρια μου ευχαριστώ πολυ και σε φιλώ!

      Delete
  12. Η βυσσινάδα μου αρέσει πάρα μα πάρα πολύ!
    Ωραιότατη η συνταγή!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να σου στείλω βρε παιδί μου ένα μπουκαλάκι να ευχαριστηθείς, φιλιά πολλά!

      Delete
  13. Ενδιαφέρουσα δείχνει η συνταγή. Παίζει καμιά παραλλαγή με περισσότερες γεύσεις;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να σου πώ η συνταγη ειναι πολυ απλη , απλά το ζουμι των βυσσινων με ζάχαρη και ο παλιος απλος τροπος συντηρησης δηλαδη να βρασει αρκετα ωστε να μεινει το σιροπι το οποιο διατηρειται χωρις αλλοιωσεις, τωρα αυτο το εχω κανει και με τζανερα ωριμα που μου εφεραν απο το χωριο, δοκιμασε οτι σου αρεσει σαν φρουτο κοπέλα μου , καλή σου νυχτα και φιλιά!

      Delete
  14. Μαίρη μου εγώ θα πιώ ευχαρίστως από αυτό το δροσερό ποτό σου!!!!!
    Την έφτιαξα και εγώ και πέτυχε, όσο για το κεράσι που μου είπες, δεν έχει με τίποτα την νοστιμιά του βύσσινου...
    Πολλά φιλιά και καλό μας μήνα!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εφη εχεις δικιο το κερασι καμμια σχεση σε νοστιμια, τελικα ολες καλες νοικοκυρες με τα γλυκα τους , τις δημιουργιες τους , τι όμορφα, καλο σου μηνα , καλα να περνας στις διακοπες, φιλιά!

      Delete
  15. Μαίρη μου πόσο την ζήλεψα την βυσσσινάδα σου δεν λέγεται!!! Μ αρέσει πάρα πολύ και μ'άλλον θα την φτιάξω κι εγώ!!! Καλό και όμορφο μήνα να έχεις φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νασια μου ευχαριστω, ειδα την κουκλα σου την ομορφη , τι χρονο θελουν αυτες οι δημιουργιες , που να προλαβεις και γλυκα, αλλα οτι σε ηρεμει κανε το, καλο μηνα και σε σενα φιλιά πολλα!

      Delete
  16. Α! Τί σύμπτωση! Τώρα που είδα το σχόλιο σου και ήρθα στο σπιτάκι σου πίνω τη βυσσινάδα που έφτιαξα κι εγώ! Στην υγειά σου λοιπόν! :)
    Πολύ ωραία φαίνεται η συνταγή που έχεις. Εγώ σαν πιό τεμπέλα φτιάχνω πάντα βυσσινάδα ταυτόχρονα με το γλυκό βύσσινο βάζοντας λίγη περισσότερη ζάχαρη και λίγο νεράκι. Θα κρατήσω όμως και τη δική σου ή μάλλον της Ελισσώς :) κι αν με πιάσει προκοπή θα τη δοκιμάσω!
    Καλό μήνα να έχεις!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μολις πηγα κια σε ειδα Μαιρη, τι ωραιες συνταγες , μου αρεσαν ολα και η αληθεια στο βυσσινο εχω μια αδυναμια, να περνας καλα και δροσερα, φιλάκια!

      Delete
  17. η βυσσινάδα μου θυμίζει την γιαγιά μου... μας έφτιαχνε τα καλοκαίρια στο χωριό, αλλά είχε την κακή συνήθεια να την αραιώνει με νερό (διότι λίγο τσιγκούνα) με αποτέλεσμα να πίνουμε νερό με γεύση βυσσινάδας...Καλημέρα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημερα σου , μα ετσι κανουν το σιροπι το αραιωνουν με νερο αλλα ενταξει με οσο νερο χρειαζεται να γινει πηκτη και οχι αραιη, ωραιες συνηθειες παλιων νοικοκυρών, καλο καλοκαιρι ευχομαι ακομη!

      Delete
  18. περνα απο το blog μου να παρεις βραβειακι!!!!πολλα φιλια!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημερα σου παω να δω τι μου εχεις δωσει, φιλιά!

      Delete

I will be very glad to read your comment!