Sunday, September 8

Ταξίδι προσκύνημα στην Παναγιά της Κλεισούρας!

Γκίνι βίνιτου ! (Καλώς ωρίσατε)




















Σήμερα θα σας ταξιδέψω στο βλάχικο χωριό του μπαμπά μου ή καλύτερα να πώ του παππού μου που ήταν και απο τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα, την Κλεισούρα της Καστοριάς!
 













  
 


















Το χωριό έζησε μέρες πλούτου και δόξας παλιά, χάρις στους έξυπνους,πολυταξιδεμένους, με εμπορικό δαιμόνιο ανθρώπους του. Σήμερα λίγοι μόνιμοι κάτοικοι ζούν εκει αλλά εξακολουθει να είναι πανέμορφο , κατάφυτο , στην πλατεία του μια πινακίδα μας ενημερώνει ότι το υψόμετρο είναι 1274 μ και όσο και να προετοιμάστηκα πριν φύγω πάλι κρύωσα γιατί έχει απίστευτη δροσιά!

Μαγευτικές διαδρομές για πεζοπορία , Ρούγκος, Αι-Γιώργης, Σανατόρια, Ρόιμπα, Βάλια Ζούνη, Μέτουρα !

Δεν θα πώ κι άλλα γιατί θα ξεχαστώ και θα σας κουράσω, το αγαπώ το χωριό και τους ανθρώπους του που είναι ομιλητικοί, σε ξεψαχνιζουν - εσύ ποιανού είσαι? Αρκεί αυτή η ερώτηση για να αρχίσει ατέλειωτη κουβέντα ικανή να σε κρατήσει εκεί άλλη μια μέρα. Στα πανηγύρια η μουσική , τα κλαρίνα , τα νταούλια, οι χοροί ...αν ολα αυτά μιλάνε μέσα σου σε κάνουν να γλεντήσεις , να νοιώσεις στην κυριολεξία ανάταση!




















 Το μοναστήρι που βρίσκεται στα πόδια της Κλεισούρας σε μια εύφορη κοιλάδα στα 970 μ υψόμετρο είναι αφιερωμένο στο γενέθλιο της Θεοτόκου , είναι ένα λιτό , αρχοντικό, πανέμορφο κτίσμα και σήμερα 8 Σεπτεμβρίου  γιορτάζει .
















 Κόσμος πολύς έρχεται απο τα γύρω μέρη  σε αυτό τον ευλογημένο τόπο όπου μια πόντια γερόντισσα που ήρθε σε ένα βλάχικο χωριό ζωντάνεψε το μοναστήρι και έφτασε να ανακυρηχτεί οσία!
















Στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα το μοναστήρι περιέθαλψε τον Παύλο Μελά και στην κατοχή πολλοί βρήκαν ασφαλές καταφύγιο απο τους Γερμανούς!
















Η μονή έμεινε κλειστή για αρκετά χρόνια και επαναλειτούργησε απο το 1993 σαν γυναικεία κοινοβιακή μονή με τη γερόντισσα Ευφραιμία και την συνοδεία της οι οποίες  φροντίζουν με πολύ κόπο το κτίσμα αυτό του 18 και 19 αιώνα .
  Ζωηρά πολύχρωμα λουλούδια ξεχειλίζουν απο τις ξύλινες καρδάρες ,η εκκλησία στο κέντρο   είναι αγκαλιασμένη και κρυμμένη απο τους κοιτώνες που αποτελούν ένα τετράγωνο γύρω της !

















 

Η Παναγία αληθινή καταφυγή  και ελπίδα για τους ανθρώπους , αυτό αισθάνεσαι πηγαίνοντας στο τόπο αυτό!



Στο δρόμο του γυρισμού ένα μικρό ξύλινο καλύβι σε ένα μπαξέ με όλου του κόσμου τα καλά, ζαρζαβατικά, καστανιές , μηλιές  αποπνέει όλη την καλαισθησία των ανθρώπων της χώρας μας!
















 Και μια θεαματική άποψη του Αλιάκμονα απο την Εγνατία οδό!





Καλά ταξίδια !

59 comments:

  1. Φαίνεται πανέμορφο χωριό από τις φωτογραφίες σου..μας βάζεις κατευθείαν στην καρδιά του!!...δεν έχω πάει, δεν ήξερα καν την ύπαρξή του, αφού να σκεφτείς όταν διάβασα Κλεισούρα, είπα "κοντά μου ήρθε η Μαίρη"...χαχα!!
    Έχουμε κι εμείς Κλεισούρα, αλλά δεν είναι χωριό....
    ..και το μοναστήρι κουβαλά τόση ιστορία!!
    όσο για την τελευταία φωτογραφία τι να πω...εκπληκτική...γαλάζιο και πράσινο...η ίδια η ζωή!!
    Καλά Ταξίδια Μαίρη μου...φιλιά πολλά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mαρία μου καλησπέρα σου , να με παινευεις εσυ που βγαζεις καταπληκτικες φωτογραφιες πολυ σε ευχαριστω , είναι πολυ ομορφο χωριό , εσυ πού εισαι? ποια Κλεισούρα εχετε κοντά υπαρχουν αρκετες νομιζω,τα μοναστηρια ολα ειναι όμορφα εγω τουλαχιστον δεν εχω παει καπου να μην εχει ιστορια και ομορφια, φιλιά και απο μενα πολλα κοριτσι μου!

      Delete
    2. Αγρίνιο είμαι κι έχουμε εδώ την Κλεισούρα το φαράγγι...εκεί είναι το μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας..και το εκκλησάκι πάνω στα βράχια σκαρφαλωμένο..

      Delete
    3. Κι εμείς νομίζω ότι έχουμε Κλεισούρα στη Πελοπόννησο ! Μπορεί και να κάνω λάθος ...αλλά εκεί ψηλά δεν έχω φτάσει :)))
      Όμορφες όλες οι φωτογραφίες σου Μαίρη μου!
      Σε ευχαριστούμε για το φωτογραφικό ταξίδι που μας χάρισες!
      Φιλιά!

      Delete
    4. Καλημερα Αριστεα, ναι εχετε Κλεισουρα , εξαλου κλεισουρα θα πει στενο περασμα νομιζω και ετσι πολλα μερη τα ονομασαν ετσι, σε ευχαριστω και σου στελνω φιλιά!

      Delete
  2. Πολύ όμορφο το χωριό σου!! Πολύ γραφικό!!! Μου θυμίζει το δικό μου όχι τόσο στη γραφικότητα αλλά μάλλον στο υψόμετρο...πάντα να είσαι προετοιμασένη για τη δροσιά του βουνού...το καλοκαίρι με κουβέρτα κοιμόμασταν το βράδυ!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειδες στα ψηλά, παγωσα το βραδυ, ζητησαμε δευτερη κουβερτα και γελουσαν , φιλακια και σε ευχαριστω πολύ!

      Delete
  3. Πολύ ωραίες οι φωτο απο το χωριό σου!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ DORA , τα χωρια μας είναι γραφικα τα περισσοτερα εεε...αν εισαι και δεμενος με αυτα τα αγαπάς, φιλακια!

      Delete
  4. Μαίρη μου,χρειαζόμασταν ένα νοερό ταξιδάκι τώρα που μαζευτήκαμε στα
    σπιτια μας !!!!! Πολύ γραφικό χωριό και το μοναστήρι υπέροχο !!!(θα το έχω
    υπόψη μου αν βρεθώ κάπου κοντά !)
    Καλή εβδομάδα !!!!!Φιλάκια !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νικη μου αξιζει να πας , το μοναστηρι ειναι πάντα ανοιχτο, οπως γραφει απο την ανατολη ως τη δυση του ηλιου, ποσο μου αρεσει και αυτη τους η πινακιδα! Αν μπορεις και το χειμωνα εχει ομορφες εκδρομες, φιλακια!

      Delete
  5. Πολύ όμορφο το χωριό σου!! Πολύ γραφικό μέσα από πολύ όμορφες φωτογραφίες! Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gina μου ευχαριστω πολύ, απο γραφικοτητα δεν συγκρινεται με πολλα ειναι αδικημενα αυτα τα χωρια, δεν πηγαινουν οι ελληνες πια στο βουνο, καλη σου βδομάδα , φιλιά!

      Delete
  6. ekseretiki i perigrafi sou mary gia to panemorfo xorio sas! lupame pou tosa xronia den etixe na pame

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν σου τυχει να πας , δεν ξερω αν βολευει αν εισαι μακρια αλλα θα αποζημιωθεις οταν φτασεις εκει, αχ... τι ωραια να φευγεις λιγο απο το σπιτι, φιλιά!

      Delete
  7. Τον Ιούνιο είχα την τύχη να ακολουθήσω τον σύζυγό μου στην Καστοριά! Για την συγκεκριμένη μονή διάβασα σε ένα βιβλίο που είχε στο δωμάτιο που μέναμε. Στον τοίχο είχε ένα κάδρο επίσης με την Παναγιά της Κλεισούρας!! Ήθελα να πάω μέχρι εκεί αλλά στάθηκε αδύνατον!! Ίσως κάποια άλλη φορά!! Μέχρι τότε θα μείνω με τις δικές σου εικόνες!! Να σαι καλά!! Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!! Φιλιά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βιβη η Ελλαδα είναι γεματη προορισμούς , μερη που είναι διαμαντια , απο την Καστοριά η Κλεισουρα είναι μιση ωριτσα , και το μοναστηρι αλλα 10 λεπτά , παντα ανοιχτο , μονο να μπεις στο επιβλητικο χωρο με τα παλια εργαλεια και την ηρεμια , τις εικονες τις παλιες γινεσαι αλλος ανθρωπος, την αλλη φορα λοιπον, σε ευχαριστω πολύ και σε φιλώ!

      Delete
  8. Πολύ όμορφο μέρος μεγάλωσε τις ρίζες σου.
    Τιμή για σένα να κάνεις εκεί το προσκύνημά σου.
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι Φλωρα μου ετσι αισθανομαι και αυτες οι ριζες με τραβανε πολυ και να σου πώ ειμαι η μοναδικη απο την οικογενεια που το νοιωθω τοσο πολυ, ο μπαμπας μου δεν τρελλαινεται ουτε με τα τραγουδια ουτε με τους χορους αλλα εγω ξεσηκωνομαι αν ακουσω κλαρινα και νταουλια, σε ευχαριστω , φιλιά πολλα!

      Delete
  9. Έχω πάει και είναι πανέμορφα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχ με καταλαβαινεις τοτε , ειναι πολυ ομορφα ολα τα μερη γυρω , μεσα στο πρασινο, σε ευχαριστώ πολύ, φιλακια!

      Delete
  10. Πολύ όμορφο το τοπίο!Την επόμενη φορά που θα πάω Καστοριά θα το επισκεφθώ!Φιλιά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι κανε μια παρακαμψη εστω για να πιεις ενα καφε στη πλατεια εκει της Κλεισουρας, να μυρισεις ξυλο και βουνό, φιλιά πολλα!

      Delete
  11. Πόσο μου αρέσουν αυτά τα χωριά , με το άρωμα της φύσης και την ιστορία που κουβαλούν !Δεν έχω πάει καθόλου Καστοριά και το θέλω πολύ .
    Να είσαι καλά Μαίρη μου
    Φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νικολ μου καλημερα σου, ειναι απιστευτα ομορφα και σου δινουν ηρεμια αυτα τα μερη, με τοσα προβληματα που μας κυνηγανε με τραβαει να παω να ζησω εκει, φιλάκια πολλα καλα να περνας, εχουμε συναντηση Θεσσαλονικη στις 23 του μηνα , τι καλα να ερχοσουν να γνωριστουμε!

      Delete
    2. Μαίρη μου πόσο πολύ θα ήθελα να έρθω Θεσσαλονίκη! Μίλησα με την Ρένα για την ομαδική συνεργασία σας και ΄΄ζηλεύω΄΄ . Νοερά όλη μου η σκέψη κοντά σας . Σε φιλώ με πολλή αγάπη

      Delete
  12. Πολλές φορές προσκύνησα στο μοναστήρι της Κλεισούρας και το όμορφο χωριό σου το αγναντεύω από απέναντι. Είναι ακριβώς απέναντι από το χωριό του άντρα μου. Κοντοχωριανές δηλαδή. Με τα ίδια ακούσματα μουσικής τις ίδιες συνήθειες. Να είσαι καλά και να επισκέπτεσαι το χωριό σου συχνά. Φιλάκια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιουλα κοντοχωριανές? Ποιο χωωριο ειναι του αντρα σου, αχ αυτα τα κλαρινα και τα νταουλια , αντε να συναντηθουμε σε κανενα ανταμωμα βλαχων, φιλιά πολλα!

      Delete
  13. Μαράκι πολύ πολύ όμορφες οι φωτογραφίες της Κλεισούρας. Οσοι δεν ξέρουν την Κλεισούρα, νομίζω οτι τώρα θα έχουν λόγο να την επισκεφτούν. Οπως σου έχω πει εγώ δεν κατάγομαι απο εκεί, αλλά την αγάπησε απο την πρώτη πρωτη φορά που πήγα εκεί πριν παρα πολλά χρόνια.
    ελπίζω τουχρόνου της Παναγίας να αξιωθώ να ξαναπάω και να βρεθούμε εκεί.
    φιλιά πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαρια μου σε ευχαριστω, ειδες τι ομορφα μερη ειναι αυτα! Μακαρι να βρεθουμε εκει εγω παω απο Θεσσαλονικη κανω περιπου 2 ωρες , αξιζει με τραβαει το μοναστηρι και το χωριο μου, πολλα φιλιά καλο μηνα!

      Delete
  14. Πανεύμορφο μέρος. Πρώτη φορά βλέπω φωτογραφίες από εκεί! Να 'σαι καλά που αναδεικνύεις ομορφιές της Ελλάδας σε μας που μένουμε στο αφιλόξενο και άχρωμο λεκανοπέδιο...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημερα κοριτσι μου μα η χωρα μας ειναι πανεμορφη εχει και εντονο το θρησκευτικο στοιχειο και συνδυασμενα αυτα τα δυο σου δινουν μεγαλη χαρα να ταξιδευεις, φιλακια!

      Delete
  15. Όμορφο ταξίδι, όμορφες εικόνες όμορφη ξενάγηση!
    (Η αγάπη σου για τον τόπο, φαίνεται!)
    ;-)
    Πολλά-πολλά φιλάκια, γλυκιά μου και ευχαριστούμε που μας ταξίδεψες!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιανννα μου ναι το αγαπω πολυ το μερος χωρις να εχω ζησει ποτε εκει και μονο απο τις διηγησεις του παππου και απο κατι ανεξηγητο , τραβαει η ριζα που λενε, σε ευχαριστω και σε φιλώ οπως εσυ σσσσσσμουτσ!!!

      Delete
  16. Τι όμορφο μέρος, δεν το ήξερα! Ευχαριστούμε για τη βόλτα και για την ξενάγηση! Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελλη ειναι πανεμορφο εγω δεν εχω βγαλει και τοσο καλες φωτογραφιες , η πραγματικοτητα ειναι πολυ καλυτερη, ευχομαι να εχουμε καλο φθινοπωρο, φιλιά!

      Delete
  17. Μαιρούλα μου,τό χωριό σου είναι πανέμορφο!!1Αλλά καί οι φωτογραφίες σου,υπέροχες!!!Πολύ τήν χάρηκα τήν βόλτα καί τήν ξενάγηση!!!
    Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kαλη μου φιλη πολυταξιδεμενη ειπα να παω κι εγω μια μικρη εκδρομη , τελευταια εχω στερηθει τις μετακινησεις, εχω γινει σπιτογατα, ειναι πολυ αναζωογονητικο να φευγεις, πολλα φιλιά Dimi μου!

      Delete
  18. ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας τις ομορφιές και τις πληροφορίες του χωριου σου...όμορφο χωριό φαίνεται..ωραίες όλες οι φώτος αλλά η τελευταία φώτο μου άρεσε λίγο πιο πολύ... μου άρεσε που έγραψες στη γλώσσα σας και για την ιστορία με τη γυναίκα που έγινε οσία!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δελφινακι μου μου ατεσουν ολες οι γλωσσες και τα βλαχικα πολυ , δυστυχως δεν εμαθα αν και μικροτερη ειχα βαλει τον παππου να μου μαθει, οσο για την οσια λενε οτι ηταν πραγματικα θρυλικη γυναικα αξιζει να διαβασει κανεις γι αυτην και φετος που πηγα ανατριχιασα γιατι πρωτη φορα υπηρχε η εικονα της στο μοναστηρι και ολοι ψιθυριζαν ...η Σοφια η Σοφία και την εδειχναν, νομιζω περσι αγιοποιηθηκε, πολλα φιλιά !(θα μαθω πώς το λενε στα βλαχικα αυτο)

      Delete
  19. Μα τι ωραίο μέρος......
    ΄Οντως καταπληκτική η τελευταία φωτογραφία!
    Το καλύβι το αγάπησα.
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  20. Σοφια μου ολα τα μερη ομορφα , σε ευχαριστω , ειδα και την Κρητη σου και ξεσηκωθηκα, φιλακια πολλα!

    ReplyDelete
  21. Πολύ ομορφη η ξεναγηση που μαε εκανεςσ το χωριο σου την κλεισούρα ...χωρίο ξεκουσμενο..όμορφο.. λεματο πράσινο..... πράγματι η πατρίδα μας έχει τόσα ομορφα μερη και σε θαλασσα και σε βουνα... οπου και να πας ειναι πανέμορφη...φιλακια ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ρούλα μου σε ευχαριστω , ετσι ομορφα με δικο τους χρωωμα ειναι ολα τα μερη της χωρας μας , εγω τουλαχιστον που παλια ταξιδευα πολυ στο εξωτερικο και λογω δουλειας τωρα θελω να γυρισω ολη την Ελλαδα , φιλιά και καλο φθινοπωρο!

      Delete
  22. Ορίστε βρήκαμε και κοινό, βλάχικες ρίζες!! Από την πλευρά της μαμάς όμως εγώ και από Γρεβενά, όχι από Καστοριά. Όλες οι φωτογραφίες άψογες και το χωριό πρέπει να είναι πανέμορφο!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχ Σοφη μου εχουμε κοινες ριζες εε...εγω αισθανομαι βλαχα παντως κι ας ειμαι απο μια μερια μονο, ολα εκεινα τα μερη μου αρεσουν και τα Γρεβενα ειναι πολυ γραφικα, σε ευχαριστω πολυ , να περνας καλα, αντε ελα στη συγκεντρωση της Θεσσαλονικης, φιλια΄!

      Delete
    2. Α να το ξέρω...πότε είναι?

      Delete
    3. Σοφη ειναι στις 23 Σεπτεμβρη το απογευμα αλλα η Ρενα η Χριστοδουλου=δια χειρος- ειπε οτι μπορουμε να πηγαινουμε απο τις 11 το πρωι, θα παμε οτι εχει η καθεμια και γλυκα για να φαμε και πραγματακια για να πουληθουν για τη Λαμψη, δες στο fb μου merry mary stories(mary grasia) την αναρτηση, ελα αν μπορεσεις να γνωριστουμε!

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. Ωραία λοιπόν, μπαίνω να δω λεπτομέρειες! Παρεμπιπτόντως και εγώ βλάχα αισθάνομαι παρόλο που είμαι κ εγώ από τη μια πλευρά και τα βλάχικα μου περιορίζονται στα "τσα ντ'αρ" "γκίνι" και τα όμοια...

      Delete
  23. Τί όμορφη ξενάγηση μας έκανες στο όμορφο χωριό του παππού σου και στην μονή της Παναγιάς!!! Υπέροχες οι φωτογραφίες σου! Και του χρόνου, να είστε καλά να ξαναπάτε σ'αυτό το προσκύνημα!
    Φιλάκια και καλό φθινόπωρο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαριάννα μου καλησπερα , σε ευχαριστω , το χωριο μου ειναι πανεμορφο και μακαρι να παω και νωριτερα απο του χρονου, φιλια πολλα!

      Delete
  24. Καλημέρα Μαίρη!! Δεν έχω πάει ποτέ Καστοριά και το χωριό των προγόνων σου φαίνεται πολύ γραφικό! Σ'ευχαριστούμε για το νοερό ταξίδι!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημερα Κατερινα ειναι μακρια σας η Καστορια αλλα αν βρεθεις εκει αξιζει να πας, πολλα φιλιά!

      Delete
  25. Μα είναι τόσο όμορφα στην Κλεισούρα! Όταν είχαμε πάει εμείς, ήταν πολύ ατμοσφαιρικά, είχε πάρα πολύ πυκνή ομίχλη, δεν έβλεπες στα δύο μέτρα, αλλά ήταν υπέροχα! Βέβαια, γι' αυτόν ακριβώς λόγο δεν πήγαμε και πουθενά αλλού εκεί γύρω, αλλά υποσχεθήκαμε να ξαναπάμε οπωσδήποτε! Οι φωτογραφίες σου είναι δελεαστικές.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πελαγια μου τι καλα , την ξερεις λοιπον την Κλεισουρα και να σου πω ειναι πραγματικα ονειρικη χαμενη στην ομιχλη αληθινα γοητευτικη , αν ξαναπας πηγαινε και στο μοναστηρι ειναι 10 λεπτα απο το χωριο, βλεπω αυτα που ραβεις και μου αρεσουν πολυ , ξερεις ειχα βιοτεχνια παιδικων και ειμαι δεμενη με το πατρον και το ραψιμο, πολλα φιλιά σου στελνω!

      Delete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Περισότερες φωτος εδώ:

    http://www.flickr.com/photos/smixiotis/sets/72157606693699286/

    ReplyDelete
  28. Το χωριό μας είναι το μπαλκόνι της Μακεδονίας! Ευλογημένος τόπος κι εμείς τυχεροί που το χαιρόμαστε!

    ReplyDelete

I will be very glad to read your comment!