Sunday, September 29

Το ξύλινο κασελάκι


Το μικρό δεκάχρονο αγόρι με τα κατάξανθα σχεδόν άσπρα μαλλιά και τα μπλέ ζωηρά μάτια, στάθηκε για λίγο στην αρχή του μικρού ανηφορικού δρόμου που αν και ξημέρωμα έσφυζε απο ζωή. Τα ρούχα του ένα γκρί ντρίλινο πουκάμισο και μια λαδί μάλλινη βερμούδα ήταν καθαρά και σιδερωμένα.
Κοίταξε μπροστά τη πραμάτεια του στο μεγάλο για το μπόι του ξύλινο κασελάκι του που ήταν περασμένο απο το λαιμό του με ένα φαρδύ υφασμάτινο ιμάντα, σήμερα θα μάζευε αρκετά αν πουλούσε καλά. Μαγαζάτορες μπαινοβγαίνοντας τακτοποιούσαν τα εμπορεύματά τους.
Ηταν δύσκολα χρόνια αυτά της κατοχής αλλά οι άνθρωποι πάλευαν με κάθε τρόπο και επιβίωναν , είχαν στόματα να θρέψουν , οικογένειες.
Ο μικρός στάθηκε έξω απο ένα φούρνο και το στομάχι του ακούστηκε να γουργουρίζει δυνατά καθώς η μυρωδιά απο τα καρβέλια μοσχοβόλισε τον αέρα. Στο σπίτι η ψωμιέρα ήταν άδεια πριν φύγει και δεν είχε φάει τίποτε. Η  μητέρα του τον μάλωνε συχνά.
-Πού πάς μικρό παιδί όλη τη μέρα στους δρόμους , μου λές?
Αλλά με τίποτε δεν μπορούσε να τον εμποδίσει να πάει στη δουλειά του στην οποία με τόση αφοσίωση δινόταν κάθε μέρα, το αποφασιστικό του βλέμμα την αποστόμωνε. Αλλωστε ο μικρός έβγαζε λεφτά και τους ήταν πολύτιμα.
Ο φούρναρης  εξυπηρετούσε μια νοικοκυρά που είχε μπεί, της τύλιξε το καρβέλι σε μιά λαδόκολλα και βγήκε παραέξω να ανασάνει φρέσκο αέρα , το καλοκαίρι ήταν ζεστό και μέσα ο φούρνος με τα ξύλα του είχε κοκκινίσει τα μάγουλα.
Το βλέμμα του έπεσε στον μικρό που τον κοίταζε ίσια και θαρρετά.
-Τί είναι μικρέ, πεινάς?
-Ναί απάντησε μονομιάς με βραχνή παιδική φωνή, αλλά δε έχω να σε πληρώσω.
-Μου τα φέρνεις πιο ύστερα, του πρότεινε ο καλόκαρδος φούρναρης που τον συμπαθούσε τον μικρό, σουλατσάριζε συχνά εκεί.
-Εντάξει θείο, θα στα φέρω το μεσημέρι.
Του έφερε μισό καρβέλι, αχνιστό. Ο μικρός το πήρε, τον ευχαρίστησε και απομακρύνθηκε.
Συνέχισε το δρόμο του μπουκώνοντας το στόμα του με μια μεγάλη κοψιά και αργομασώντας αργοβάδιζε.
Περαστικοί ψώνιζαν διάφορα απο το κασελάκι του κάνοντας στην τσέπη του σιγά σιγά να κουδουνίζει το μικρό του κομπόδεμα. Στο παρακάτω μαγαζί ψώνισε ενα μικρό τσουβάλι πατάτες που τούχε παραγγείλει η μάνα του και το πέρασε σαν ντορβά στον ώμο του.
Πιό κάτω φωνές ακούστηκαν, φασαρία, βαριά βήματα στις γλιστερές απο τον ήλιο πέτρες , περνούσε περίπολος. Βαριές γερμανικές φωνές σκόρπισαν φόβο στον αέρα και μιά τουφεκιά αντήχησε στο σοκάκι .
Η καρδιά του χτύπησε γοργά, τούχε ξανατύχει , ήξερε, ήταν σκληρές μέρες. Οπισθοχώρησε και με γρήγορα σταθερά βήματα πήρε το δρόμο για το σπίτι του.
 
Φωτογραφία απο Φωτογραφικό ταξίδι στην παλιά Ελλάδα

Αυτή ήταν η ιστορία που έγραψα για το παιχνίδι της Φλώρας , το πρώτο για φέτος και η πρώτη φορά που κάνω κάτι τέτοιο και φυσικά αισθάνομαι λίγο αμήχανα αλλά το τόλμησα. Αυτή η ιστορία είναι αφιερωμένη στον μπαμπά μου που η ζωή του όπως και πολλών άλλων καθημερινών ανθρώπων είναι σαν μυθιστόρημα.

Το διάβασμα των ιστοριών ήταν για μένα πολυ ευχάριστο και βλέπεις με τις 5 λέξεις που δίνονται πόσες διαφορετικές διαδρομές ακολουθεί  καθένας που γράφει.

Μπράβο στις νικήτριες και σε όλους όσους έγραψαν συμμετέχοντας σε αυτό το διαφορετικό και πολύ όμορφο παιχνίδι .

Στέλνω όλη μου την αγάπη  και πολλά φιλιά σε όλους εσάς με τους οποίους μοιράζομαι όμορφες στιγμές και εμπειρίες.

58 comments:

  1. Αχχχ και αυτή η ιστορία ήταν στις αγαπημένες μου! Δυσκολεύτηκα τόσο πολύ να ψηφίσω 3 μόνο και όταν ψήφισα μετά το σκεφτόμουν και έλεγα αχ μήπως έπρεπε να ψηφίσω αυτή ή την άλλη...Γενικά οι συμμετοχές ήταν όλες πολύ δυνατές!
    Με την ευκαιρία να σε ευχαριστήσω γιατί έδωσες στην ιστορία μου τον ένα της βαθμό! Και εμένα ήταν η πρώτη φορά που έστειλα ιστορία!
    Συγχαρητήρια για την συμμετοχή και για την όμορφη ιστορία σου!
    Σε φιλώ <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rylie μου σε ευχαριστω να εισαι καλα , μου αρεσε πολυ η ιστορια σου, ολες ειχαν το δικο τους χρωμα και γεννουσαν συναισθηματα, καποια στιγμη διαλεγουμε ,αυτο ειναι και η χαρα του παιχνιδιου εξαλλου, συγχαρητηρια σε ολους, φιλακια πολλα!

      Delete
  2. Ελπίζω να διασκέδασες τη συμμετοχή σου στο παιχνίδι μας όπως κι εμείς πήραμε ευχαρίστηση από την ανάγνωση της ιστορίας σου, της ιστορίας του μπαμπά σου.
    Ελπίζω να λάβεις μέρος και την επόμενη φορά.
    Συγχαρητήρια και πάλι και φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φλώρα μου μου αρεσε πολυ και πιστευω οτι δινεις ενα πεδιο εκφρασης σε πολλους ανθρωπους με αυτο το παιχνιδι κι εγω προσωπικα σε ευχαριστω πολυ γι αυτο, καλη επιτυχια και σε αυτο που ξεκιναει τωρα, φιλιά!

      Delete
  3. ωραία η ιστορία σου και συγκινητική..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ξεχασα να σου πω , την ψήφισα (2 βαθμούς)

      Delete
    2. Δελφινακι μου το ειχα δει και στα σχολια οτι με ψηφισες και πανηγυριζα , πολυ σε ευχαριστω και για το σχολιο που ειχες στης Φλωρας, φιλουθκια παρα πολλα σου στελνω!

      Delete
  4. Και πολύ καλά έκανες και τόλμησες Μαίρη μου!
    Μπράβο, πολλά μπράβο!
    Μπράβο και για τη φωτογραφία που επέλεξες!
    Όταν σε διάβασα αναρωτήθηκα για το ντρίλινο πουκάμισο και λέω... αυτός που το έγραψε έχει σχέση με υφάσματα ! Ε δεν έπεσα έξω ε;
    Φιλάκια πολλά!
    Ραντεβού στην επόμενη;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αριστεα μου ευχαριστω , σε διαβασα και εχω να πω πολλα μπραβο κκαι εγω σε σενα που εισαι δεξιοτεχνης του λογου, ναι μαλλον ραντεβου στην επομενη για να δουμε, ομορφες λεξεις εδωσε η Μαρια, οσο για το ντριλινο χωρις να το ξερω στα σιγουρα μου ηρθε σαν λεξη, μετα ρωτησα και μου το επιβεβαιωσαν καΙ ετσι το εβαλα, πολλα φιλιά απο μενα!

      Delete
  5. Πολλά συγχαρητήρια!! Τελικά ήταν πολύ δύσκολο να επιλέξουμε μόνο τρεις!! Καλή συνέχεια !! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι Κατερινα μου , ηταν ακετα δυσκολο αλλα και αυτη η δυσκολια γεννα πραγματα και μας κανει να περιμενουμε με ομορφη γλυκια αγωνια τα αποτελεσματα, πολλα μπραβο και σε σενα και την συγκινητικη ιστορια σου, φιλακια!

      Delete
  6. Καλή αρχή στο παιχνίδι της Φλώρας. Όμορφη η ιστορία σου με οδήγησε σε εποχές του παρελθόντος δύσκολες μεν αλλά αγνές δε...
    πολλά φιλάκια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολυ παρελθον και για μενα Χριστινα αλλα κατι με τη τουφεκιά με οδηγησε εκει, σε ευχαριστω πολυ και σε φιλώ!

      Delete
  7. Συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου. Ήταν πολύ καλή!
    Καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eλενη σε ευχαριστω πολυ , πολλα συγχαρητηρια σε σενα για την πολυ συγκινητικη ιστορια σου, φιλιά!

      Delete
  8. Μπράβο , Μαίρη μου !!! Όμορφη η ιστορία σου !!!! Ηταν μεσα σ΄αυτές που ξεχώρισα με την πρώτη ανάγνωση αλλά έπρεπε να ψηφίσουμε μόνο τρεις και ήταν τουλάχιστον 8 οι ιστορίες που μου
    άρεσαν πολύ !!!! Καλή συνέχεια !!!! Πολλά φιλιά !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νικουλα μου σε ευχαριστω πολυ , μου αρεσε η συμμετοχη να σου πώ και μου αρεσει να γραφω και μενα μου αρεσαν πολλες ιστοριες , μπραβο τους, φιλακια!

      Delete
  9. ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!!
    ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ!!!!!
    ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ PINTEREST,ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΕΚΕΙ!!!!!
    ΠΑΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΒΟΛΤΑ!!!!!
    ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΦΕΔΑΚΙ, ΠΕΣ!!!
    ΦΙΛΙΑ!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ρένα μου καλησπερα , η ιστορια ειναι μυθοπλασια δικη μου αλλα οντως ο μπαμπας μου ηταν ενας τετοιος μικροπωλητης στο Βαρδάρι τωρα πρεπει να τον βαλω να μου διηγηθει εκεινα τα χρονια για τα οποια δεν ξερω λεπτομερειες για το πως τα περασε. Αχ αυτο το pinterest καλα διαβασα κάπου -stop pinning και σήκω να φτιαξεις κατι- γιατι εγω πραγματικα ξεχνιεμαι με τοσες ομορφες ιδεες και με πιανει ενα αγχος να τις κρατησω ολες. Για καφε και βεβαια χρόνο εχω , να βρεθουμε οπου θες, αν πεις για το σπιτι ελα κι αυριο, φιλιά!

      Delete
  10. Συγχαρητήρια Όμορφη η ιστορία σου.Καλή συνέχεια και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστω πολυ GIna να εισαι καλα , καλη σου βδομαδα με το καλο να ερθει ο Οκτωμβρης και ναναι ζεστος !

      Delete
  11. Συγχαρητηρια καλως ορισες στη μεγαλη παρεα μας , μοναδικη η ιστορια σου με συναισθημα , Το ενοιωσα καπου πως ηταν αληθινο εκει στο πισωγυρισμα του καραβιου σ, σαν να ακουγα την ιστορια στα κατωφλια της παλιας μας γειτονιας ,, μην σταματας να γραφεις σε φιλω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τι ωραια προτροπη ,πιο καλη κι απο ψηφο, σε ευχαριστω Marilise μου παιδευτηκα για να σε βρω γιατι πατωντας τον συνδεσμο στης Φλωρας δεν βγαινεις και μολις σε βρηκα απο σχολιο στης Καννελακη, πολυ ομορφο το ποιημα σου, συγχαρητηρια για τη βραβευση σου , συνεχισε να γραφεις που απο οτι διαβασα και κειμενο σου για αλλο διαγωνισμο γραφεις πολυ ομορφα, φιλιά απο μενα πολλα!

      Delete
  12. Συγχαρητήρια Μαίρη μου , η ισορία σου μου άρεσε , μου θύμισε παλιές (καλές δεν ξέρω) εποχές .
    Συνέχισε να γράφεις , έχει συναίσθημα η γραφή σου
    Φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νικολ μου καλησπερα και σε ευχαριστω , μου αρεσουν οι παλιες εποχες που κι εγω τις εχω στο μυαλο μου σαν ομορφες κι ας μην τις εχω ζησει, φιλακια πολλα!

      Delete
  13. καλημερα!!! καλη εβδομαδα! συγχαρητηρια για την ιστορια σου! μακιααα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κικη μου καλημερα και σε ευχαριστω πολυ, εσυ εισαι που εγραψες το Ματωμενη αδελφοτης?Κλη βδομαδα και φιλιά!

      Delete
    2. ναι ναι εγω, την εβαλα και στο μπλοκ μου.

      μακιααα

      Delete
  14. Καλή σου μέρα Μαίρη μου!! Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!! Μια πολύ ατμοσφαιρική ιστορία!! συγχαρητήρια! Κι όλες στο σύνολο τόσο μα τόσο ιδιαίτερες!! Εύχομαι καλή συνέχεια και θα τα λέμε συχνά!! Φιλάκια και καλή βδομάδα να έχεις!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαρια Ελενη καλημερα και σε ευχαριστω πολυ ,τα συγχαρητηρια μου για το δικο σου υπεροχο ποιημα στα εχω πει, καλη βδομαδα, φιλιά!

      Delete
  15. Συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου,Mαίρη!!. Ήταν πολύ καλή!
    Εχης ταλέντο στό γράψιμο!!!
    Καλή εβδομάδα!!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dimi μου καλημερα , σε ευχαριστω πολυ , ωραιες διαδρομες του λογου ολες οι ιστοριες, φιλακια, καλα να περνας!

      Delete
  16. Α, ώστε δικό σου ήταν αυτό το...περιβόητο κασελάκι, ε; χαχαχα
    Έδωσες πολύ όμορφα την ιστορία σου,Mairi, και κατάφερες σε ένα πολύ μικρό κείμενο να μεταφέρεις
    -πέρα από την περιπέτεια του μικρού ήρωα- και την αίσθηση εκείνης της εποχής!
    Συγχαρητήρια και καλώς σε βρήκα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλως σε βρηκα Ανταιε με το ωραιο αρχαιο ονομα και σε σενα πολλα μπραβο για την ιστορια σου. ωραια παιχνιδια δημιουργικα αυτα της γειτονιας μας, φιλιά!

      Delete
  17. Μαίρη μου, συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου! Έκανες πολύ καλή αρχή και ανυπομονώ για τη συνέχεια.
    Η ιστορία σου έχει το άρωμα μιας άλλης εποχής... και κατάφερε να με μεταφέρει νοερά σ΄εκείνο το δρόμο, να περπατώ κοντά στο παιδί. Μπράβο!
    Φιλιά, καλή εβδομάδα να έχεις!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελλη μου σε ευχαριστω πολυ, εγω πρωταρα στο παιχνιδι πριν δεν ειχα χρονο να το παρακολουθησω και διαβασα και ευχαριστηθηκα , ολες πολυ ομορφες οι ιστοριες μπραβο και στη Φλώρα,τα λεμε και στο επομενο φανταζομαι,φιλακια!

      Delete
  18. Πολύ ωραία η ιστορία σου! Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σοφη μου σε ευχαριστω , καλο φθινοπωρο, σημερα ριχνει βροχη κανονικη εδω , φιλιά!

      Delete
  19. Ομορφη η ιστορία σου, Μαίρη! Καλογραμμένη και καλοδομημένη!! Με αέρα άλλης εποχής ! Συνέχισε να γράφεις! Σου "πάει" πολύ !! Φιλάκια !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστω Πεπη μου για το θαρρος που μου δινεις γιατι θελει θαρρος να στειλεις γραπτο σου , καλη βδομαδα και πολλα φιλιά!

      Delete
  20. Καλησπέρα Μαίρη μου..δεν έπρεπε να αισθάνεσαι αμήχανα γιατί έγραξες ένα εξαιρετικό κείμενο με άφθονο συναίσθημα που άγγιξε τις καρδιές μας..ταλέντο επομένως έχεις..προχώρησέ το γιατί είναι κρίμα να μη γράφεις..με το καλό να μας μπεί ο Οκτώβρης..με χαμόγελο..φιλάκια..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καιτη μου τι να πω ,στ αληθεια σε ευχαριστω παντα ειχα εγω την αναγκη να γραφω τωρα που το μοιραζομαι με αλλους πρωτη φορα πραγματικα χαιρομαι , με το καλο να μπει ο Οκτωβρης που μπηκε με κρυουλακι εδω στο βορα , φιλιά!

      Delete
  21. Συγχαρητήρια για την όμορφη ιστορία σου!!
    Χίλια μπράβο!!...να συνεχίσεις να γράφεις...το έχεις!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαρια μου ευχαριστω , για σενα σου τα ειπα ηδη εισαι γενικα χαρισματικη, πολλα φιλιά, καλο μηνα !

      Delete
  22. Πανέμορφη ιστορία!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βαλια τωρα ημουν αρκετη ωρα στο σπιτι σου τριγυρνωντας και μπορουσα να μεινω κι αλλο εκει γιατι διαβαζα διαβαζα πολλα, χαιρομαι που σε γνωριζω μεσα απο τα λογια σου και σε ευχαριστω πολυ, σου στελνω φιλιά και πιστευω οτι θα τα λεμε συχνα, καλο μηνα!

      Delete
    2. Να'σαι καλά.. Σε ευχαριστώ πολύ που με επισκέφθηκες. Θα είσαι πάντα ευπρόσδεκτη... Και το σπιτάκι σου είναι γεμάτο ζεστασιά.. Περνάει υπέροχα κανείς εδώ... Χάρηκα πολύ που τα είπαμε και εύχομαι πραγματικά να τα λέμε πολύ, πολύ συχνά.

      Delete
    3. Kι εγω χαρηκα πολυ, φιλιά !

      Delete
  23. Πολύ όμορφη η ιστορία σου! Μπράβο σου! Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστω πολυ Σοφη μου , σου ευχομαι καλο μηνα και πολλες δημιουργιες, φιλακια!

      Delete
  24. Καλό μήνα να έχεις, όμορφο και γλυκό. Η ιστορία σου όμορφη !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστω Κατερινα , γλυκος με λιγο κρυο προβλεπεται κι εγω ειμαι κρυουλιαρα , ευχομαι ο ηλιος να μας ζεστανει κι αλλο ακομη, φιλιά!

      Delete
  25. Έδεσες πολύ όμορφα την ιστορία σου, Μαίρη. Καθάρια συναισθήματα, εικόνες κι ανθρώπινες σχέσεις σ' ένα γλυκό κείμενο. Η φωτογραφία σου, αναδεικνύει απόλυτα την εποχή. Δεν πρόλαβα να τη διαβάσω στο διαγωνισμό, αλλά εδώ μου άρεσε κι η γραφή σου πολύ αξιόλογη!!! Περιμένουμε το επόμενο! Τα φιλιά μου :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kατερινα μου σε ευχαριστω και που τη διαβασες και που το εξηγεις τοσο ομορφα , πολλα φιλιά σου στελνω!

      Delete
  26. Πολύ συγκινητική η ιστορία σου, Μαίρη μου, και συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου στο παιχνίδι με τις λέξεις....εγώ δεν το έχω τολμήσει ακόμα!!!!
    Φιλιά και καλό μήνα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαριαννα μου σε ευχαριστω , γιατι να μην τολμησεις αμα βγαινει απο μεσα σου προχωρα! Φιλιά πολλα!

      Delete
  27. Πολύ τρυφερή ιστορία,γιατί όχι κάποιου που την έζησε πραγματικά κι όχι μυθοπλασία. Αλλωστε εκείνα τ α χρονια, που εμείς δε τα ζήσαμε,κάπως έτσι ζούσαν οι περισσότεροι,με καθημερινό σκληρό αγώνα για την επιβίωση.
    Όμορφη αφιέρωση!
    Φιλάκια Μαιρούλα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαρα ο μπαμπας μου εχει πολλα να μου διηγηθει και πιανω τον εαυτο μου να θελει να τα μαθει ολα ξαφνικα απο ενδιαφερον καθαρο , ξερεις τοσα χρονια πολλες φορες τα ακουγα λιγο επιδερμικα , δεν ειχα χρονο τωρα που εχω να μη μαθω για τους δικους μου ανθρωπους?Φιλια Χαρα μου , να περνας ομορφα!

      Delete

I will be very glad to read your comment!