Thursday, September 19

Πάστα Φλώρα και πλέξιμο !


 
Καλημέρα σας , σήμερα είναι ένα πρωινό χάρμα!
Ο Σεπτέμβρης αν και λίγο μας τρόμαξε έτσι για να μας θυμίσει σε ποιά εποχή ανήκει, τώρα μας χαρίζει τόσο γλυκές μέρες, ηλιόλουστες με αυτό το όμορφο φώς του φθινοπώρου που πραγματικά είναι να ευγνωμονείς που ζείς στην Ελλάδα!








Εχω φτιάξει νόστιμη ξανθή μαρμελάδα βερύκοκο την Ανοιξη και την έβαλα στην πάστα φλώρα μου και έτσι παρέα με ένα τόσο νόστιμο γλυκό έπιασα να τελειώσω μια μπλούζα σε κίτρινο βαμβακερό νήμα που έχω αγοράσει πριν καιρό.



Πριν σας πώ για το πλεκτό δείτε τη συνταγή

Πάστα Φλώρα

3 φλυτζάνες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 βιτάμ
μισή φλυτζάνα ζάχαρη
ι φλυτζνάκι του καφέ κονιάκ
1 κρόκο αυγού
μαρμελάδα βερύκκοκο

Χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κρόκο το κονιάκ και σιγά σιγά το αλεύρι να γίνει μια μετρια ζύμη ούτε μαλακή ούτε σκληρή. Βουτυρώνουμε το ταψί μας , κρατάμε ζύμη για τα μπαστουνάκια που θα μπούν επάνω και την υπόλοιπη ζύμη τη κάνουμε ένα κύκλο μεγαλύτερο απο το ταψάκι και τη στρώνουμε ώστε να είναι σηκωμένη γύρω γύρω για να μην χυθεί η μαρμελάδα. Βάζουμε μπόλικη μαρμελάδα και κάνουμε 6 μπαστουνάκι με τη ζύμη μας και τα βάζουμε χιαστί στο ταψί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς 30-40 λεπτά. Θα μοσχομυρίσει η κουζίνα σας!












Πάμε για πλέξιμο τώρα!


 Τα βαμβακερά καλοκαιρινά   νήματα με μαγεύουν, μου αρέσουν κυρίως τα μάτ , οι φυσικές όψεις ειδικά για μπλούζες και ζακέτες , μπορώ στην κυριολεξία να σηκώσω το μαγαζί  χωρίς να έχω σχεδιάσει τί ακριβώς θα πλέξω απλά πρέπει να γυρίσω σπίτι με αυτό που μου τράβηξε το μάτι.
 

















Ετσι λοιπόν πίσω  σε αυτό το κίτρινο νήμα ,όχι σαν τα κοινά αλλά πλακέ σαν τα κορδόνια των παπουτσιών με έκανε  να πιάσω τις βελόνες  και να αρχίσω ένα φθινοπωρινό  πλεκτό,  δέστε το σχέδιο , ελπίζω να σας αρέσει. Η πλέξη είναι απλή, σας δίνω το σχέδιο εδώ χωρίς λεπτομέρειες για το πώς θα κόψετε γαι λαιμό και μασχάλες , θα σας τα δώσω και αυτά σε λίγο, αλλά με το βασικό σχέδιο μπορείτε ήδη να αρχίσετε.


















Πλέξτε με χοντρές βελόνες νούμερο 5, δοκιμάστε αυτές τις κοντές που είναι ενωμένες με το πλαστικό καλώδιο, είναι απίστευτα βολικές, δεν είναι ανάγκη να κρατάτε τεντωμένα τα χέρια σας.
Περάστε τόσους πόντους στη βελόνα όσο φαρδύ θέλετε να γίνει το πλεκτό σας, επειδή το σχέδιο έχει 3 πόντους ανάποδους και ακολουθεί μια πλεξουδίτσα που είναι ένας πόντος  άπλεκτος πρέπει να μετρήσετε τρείς σε κάθε άκρη και να μοιράσετε μετά τις τριάδες και τα πλεξουδάκια, ίσως σας μπέρδεψα λίγο , θα ξεκαθαρίσω,. Εγώ πέρασα   63   θηλειές στις βελόνες μου, έχω    16    τριάδες  απο ανάποδους πόντους (οι 2 τριάδες,  στις δύο άκρες , αρχίζοντας και τελειώνοντας τη σειρά)  και      15   πλεξουδίτσες.
-Αρχίζουμε περνώντας     63  θηλειές γαι ένα νούμερο πλεκτού  38 ( ή    59 θηλειές για λίγο μικρότερο)
-Πλέξτε στην πρώτη μας σειρά που είναι η καλή πλευρά του πλεκτού, 3 ανάποδους πόντους και ένα καλό πόντο, συνεχίστε  έτσι ώς το τέλος της σειράς
-Στην επόμενη σειρά που είναι η ανάποδη του πλεκτού, πλέξτε 3 καλούς πόντους, μετά φέρτε μπροστά το νήμα όπως όταν είναι να πλέξετε ανάποδο πόντο, πάρτε άπλεκτο τον πόντο, φέρτε πάλι πίσω το νήμα σας και πλέξτε 3 καλούς πόντους και συνεχίστε έτσι ώς το τέλος της σειράς. Προσέξτε μόνο να μην κάνετε λάθος , ο πόντος που στην καλή μας όψη πλέκεται καλός είναι αυτός  που παίρνεται άπλεκτος στην  πίσω όψη και είναι αυτός που σχηματίζει την πλεξουδίτσα, τόσο απλό!!!


Θέλω να ευχαριστήσω την όμορφη και ταλαντούχα Κατερίνα και το νέο της δημιούργημα το 
αυτό το όμορφο βραβείο που μου χάρισε , τις  ερωτήσεις  τις έχω απαντήσει παλιότερα , της εύχομαι να πάει πρίμα όπως και ο προηγούμενό της blog !






 
Ελπίζω να εμπνευστείτε, καλή δουλειά!




42 comments:

  1. Την πάστα φλώρα θα την δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία γιατί είναι πανεύκολη η συνταγή σου και μόνο από την εικόνα ξετρελάθηκα!!!!
    Σε φιλώ <3

    ReplyDelete
  2. Ειναι και εύκολη και νόστιμη πολύ να εισαι καλα πολλα φιλιά απο μενα!

    ReplyDelete
  3. Υπέροχο το φθινοπωρινό πλεκτό!!!!Λέω να το ξεκινήσω!!!Και επειδή στα μανίκια δεν τα καταφέρνω,αναμένω τις οδηγίες σου!!!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τα μανίκια είναι λίγο μανίκι και για μένα και επειδή η μασχάλη αν την κάνεις οπως στα υφάσματα με καμπύλες είναι δύσκολο θελει πολυ ακρίβειαιεεε... πλεκτο είναι μπορεις να κανεις τη γραμμη της μασχάλης απλώς μειώνοντας στην πρωωτη σειρα 3 ποντους , μετα 2 μετα 1 και ετσι εχεις ελαφρια καμπύλη και ετσι δεν καμπυλώνεις και πολύ τα μανικια, ουφφφ σε ζαλισα, φιλιά!

      Delete
  4. πολυ καλο ποστ! η παστα φλωρα μου χαμογελασε. χιχιχιχ
    μπραβο για το βραβειο σου! το πλεκτο υπεροχο! φιλια πολλα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τώρα ψηνω μία Κικη μου και περιμενω σαν παιδί να φαωω ενα κομματι ...ειμαι λιγούρα !Καλο σου βραδυ!

      Delete
  5. Να'χα ένα κομμάτι πάστα φλόρα!! Ωραίο συνοδευτικό για τον απογευματινό (και όχι μόνο) καφέ! Οσο για το πλεκτό σου, πολύ γλυκό φθινοπωρινό χρώμα! Να'σαι καλά, κορίτσι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στο μυαλο μου εισαι , ακριβως με τον απογευματινο καφε την ονειρευομαι σε ευχαριστω πολυ Πεπη μου, ελα Θεσσαλονικη τη Δευτερα να σε κερασω στη συναντηση μας, φιλιά πολλα!

      Delete
  6. Καλοφόρετο το πλεκτό σου,Μαίρη μου !!!! Θα πάρω ένα κομματάκι παστα φλώρα
    και θα αποθηκεύσω τη συνταγή !!!! Ευχαριστούμε !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστω θα το φορεσω σιγουρα , να ημουν κοντα να σε κερνουσα πραγματικα, φιλακια!

      Delete
  7. να χαρείς το βραβείο...ωραίο το πουλόβερ σου και ωραίο χρώμα...μια φορά πριν πολλά χρόνια είχα φάει πάστα φλώρα και μου άρεσε..μου θύμισες εκείνη τη στιγμή :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γεια σου δελφινακι μου και σε ευχαριστω, κι εγω δεν το εφτιαχνα αυτο το γλυκο μεχρι πριν λιγο καιρο τωρα μου κολλησε γιατι ειναι σαν πτι φουρ φρεσκο φρεσκο , αν εχεις και δικη σου μαρμελαδα τελειο με τον καφε !

      Delete
  8. Η πάστα φλώρα είναι από τα πρώτα γλυκά που έφτιαξα σε νεαρή ηλικία!! Θυμάμαι χαρακτηριστικά που ήταν μια συνταγή του Τσελεμεντέ! :)) Έχω καιρό να φτιάξω και θα την δοκιμάσω με την δική σου συνταγή!
    Όταν είδα την μπλούζα πίστεψα πως η πλέξη είναι μια καλή, δυο ανάποδες.....:)
    Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου ως προς το βαμβακερό νήμα!!
    Καλό ξημέρωμα! Φιλιά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βιβη μου καλησπερα , εγω τωρα τελευται τη φτιαχνω. ειναι ελαφρια με λιγο αυγο αλλα αυτη που λες του τσελεμεντε θα ειναι πολυ ωραια ,γενικα μου αρεσουν οι παλιες συνταγες αν εχεις και καμμια παλια εκδοση ακομη καλυτερα,στη μπλουζα ειναι 3 αναποδες μια καλη στην καλη οψη και στη πισω οψη 3 καλοι ποντοι και 1 απλεκτος , ετσι η αλυσιδιτσα γινεται πιο μακρουλη, ευκολο νομιζω γιατι κι εγω ειμαι πιο πολυ στο βελονακι παρα στις βελονες, πολλα φιλιά!

      Delete
  9. Η ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΓΛΥΚΑ!!!!
    ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ;
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Οπωσδηποτε θα φερω μια Ρενα μου, αυτο σκεφτομουν κι εγω , κατι να μη χρειαζεται ψυγειο , τα λεμε τη Δευτερα, φιλιά πολλα!

      Delete
  10. Ωραίο το πλεκτό σου Μαίρη μου , αγαπώ αυτό το χρώμα , όσο για την πάστα φλώρα σου και αυτή μου αρέσει
    Φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστω Νικολ χρωματα να μας φτιαχνουν τη διαθεση διαλεγω να εισαι καλα παντα!

      Delete
  11. Ευχαριστούμε για τις οδηγίες!Την μπλούζα θα τη προσπαθήσω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπερα Αμπυ κι εγω το μαξιλαρι σου που μου αρεσε πολυ, φιλιά!

      Delete
  12. Ωραίο το πλεκτό σου! Ευχαριστούμε πολύ και για τη συνταγή! Φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστω Ελλη να εισαι καλα οσο για γλυκά τωρα που χειμωνιαζει ολο και κατι θελω να ψηνω, φιλακια!

      Delete
  13. Με τα πλεκτά δεν τα πάω καθόλου καλά! Τις βελόνες και τα βελονάκια μπορεί η μητέρα μου να τα παίζει στα δάκτυλα, εγώ δεν...! Θα μείνω στην ελκυστική συνταγή! Εκεί... μιαμ, μιαμ! Μου αρέσουν οι μαρμελάδες και η πάστα φλώρα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα δεν πειραζει εξαλλου το πλεξιμο ειναι να σου αρεσει , παστα φλωρα λοιπον ειναι και πολυ ευκολη, σε ευχαριστω πολυ φιλακια!

      Delete
  14. Πολυ ωραίο το πλεκτο σου . Μου αρέσει πολυ κ το χρώμα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστω Ευαγγελια μου , φιλακια!

      Delete
  15. Μου άνοιξες την όρεξη!!! πολυ καλή επιλογή χρώματος για το πλεκτό σου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dora ελα να σε κερασω ειναι νοστιμη και δυστυχως μου αρεσει πολυ, πολλα φιλιά!

      Delete
  16. Τρελαίνομαι γιά πάστα φλώρα!!!Πολύ όμορφη συνταγή Μαίρη μου!!!
    Αλλά καί τό μπλουζάκι σου,έκλεψε όλη τήν παράσταση!!!Ωραία πλέξη καί γλυκό τό χρώμα του!!!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dimi καλη βδομαδα και σε ευχαριστω , τι κριμα δεν εισαι κοντα να ερθεις Θεσσαλονικη που εχουμε συναντηση εδω να γνωριστουμε , καλα να περνας φιλακια!

      Delete
  17. Όμορφο χρώμα διάλεξες για το μπλουζάκι σου και όμορφη πλέξη, θα κάνει το φθινοπωρο σου πιο όμορφο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κατερινα μου σε ευχαριστω , γενικα ψαχνουμε να ομορφυνουμε τις μερες μας τις ωρες μας με δημιουργια, καλο φθινοπωρο και φιλιά πολλα!

      Delete
  18. Α, καλέ! Τί ομορφιές είναι αυτές!
    Συγχαρητήρια για το βραβείο!!!
    Το γλύκισμα.... αχ... τέλειο!!!
    Και ασφαλώς το πλεχτό... Μοναδικό!!!
    ;-)
    Σε φιλώ πολύ-πολύ!
    Καλή εβδομάδα!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπερα Γιαννα μου πολυ πολυ σε ευχαριστω και σου στελνω φιλιά Θεσσαλονικιωτικα!

      Delete
  19. Οργασμός !!!!! νοικοκυροσύνης καλε !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α... αυτο το εχω ειμαι νοικοκυρα εκει που θελω βεβαια, φιλακια ζουζουνα !

      Delete
    2. α ήρθε κι εδεσε το γλυκο. κι εγώ εκει που θέλω!!!!! συνεννοηθήκαμαν!

      Delete
  20. Πάστα φλώρα και πλέξιμο: τέλειος συνδυασμός! Και το νήμα σου έχει υπέροχο κίτρινο. Καλοφόρετο να είναι (που θα είναι).
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστω Πελαγια μου και καλο σου βραδυ!

      Delete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Καλοφόρετο το πλεχτό και καλοφάγωτη η πάστα φλώρα που θα τη φάγατε δηλαδή τώρα που την είδα εγώ...γεια στα χέρια σου!

    ReplyDelete
  23. nice colour similaro to the tart.

    ReplyDelete

I will be very glad to read your comment!