Thursday, April 25

Τσουρέκια νόστιμα με γιαούρτι

Σας δίνω αυτή τη συνταγή για τσουρέκια που θα κάνω όπως πάντα την Μεγάλη Πέμπτη μετά το βάψιμο των αυγών κι αφού κρεμάσω ένα κόκκινο πανί έξω , έθιμο παλιό που μου έμαθε η Ελένη. Η συνταγή είναι εύκολη, δεν θέλει ζύμωμα πολύ και φουσκώνει πάντα , η ιδιαιτερότητά της είναι ότι δεν μπαίνει γάλα αλλά γιαούρτι στραγγιστό και αυτό τους δίνει άλλη γεύση και να πώ ότι είναι σαν τριφτά που λέμε και όχι με κλωστές και πεντανόστιμα.


 





































Υλικά

170 γρ   μαγιά
 2    κιλά   αλεύρι
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
10   αυγά
2   βιτάμ
2  γιαούρτια στραγγιστά
4  φλυτζάνες ζάχαρη
3 φακελάκια μαχλέπι
2 φακαλάκια κακουλέ

Πρώτα πιάνουμε τη μαγιά ώς εξής,  σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό- εγώ το ζεσταίνω λίγο- βάζουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε καλά με το χέρι ή με το χτυπητήρι, βάζουμε 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη και λίγο αλεύρι , που δεν το μετράω ποτά , θα είναι 1 ποτήρι περίπου και ανακατεύοντας  να γίνει ένας χυλός όπως οι παιδικές κρέμες, όχι πολύ σφιχτός να μη κινδυνέψει να γίνει ζυμάρι και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα γαι 20 λεπτά περίπου να φουσκώσει, θα το δείτε βασικά θα γεμίσει φουσκάλες, τότε είναι έτοιμο. Στο μεταξύ εμείς ετοιμάζουμε τα υλικά για το ζύμωμα
.
Το μαχλέπι αν είναι με το κέλυφός του το καθαρίζουμε και μαζί με  το κακουλέ τα βάζουμε στο μπλεντεράκι με λίγη ζάχαρη-αλλιώς είναι άδειο τα μπλεντερ και δεν τα διαλύει καλά-να χτυπηθούν και να γίνουν όσο είναι δυυνατό σαν πούδρα, εγώ αφαιρώ μετά τα κουκουτσάκια που έχουν μείνει.
Τα βιτάμ τα βάζουμε σε κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε ίσα να λειώσουν.
Τα αυγά τα χωρίζουμε κρόκους και ασπράδια και τα ασπράδια τα χτυπάμε λίγο να αφρίσουν.
Το αλεύρι το κοσκινίζουμε και το βάζουμε πρώτα πρώτο στη λεκάνη μας όπου θα ζυμώσουμε, χρόνια πρίν η πεθερά μου που ζύμωνε μου είχε πάρει δώρο μια μεγάλη εμαγιέ λεκάνη να χωράει 3 κιλά αλεύρι και αυτήν έχω έως τώρα.
Τα γιαούρτια τα βάζουμε δίπλα μας ανοιχτά έτοιμα να τα αδειάσουμε στο μίγμα μας, κανονικά θέλουμε έναν βοηθό γιατί απο την ώρα που θα βάλουμε τα χέρια μας ση ζύμη δεν είναι εύκολο να παίρνουμε τα υλικά μας.
Ηρθε η μεγάλη ώρα, η μαγιά μας έχει φουσκώσει, πλύντε καλά τα χέρια σας, δέστε τα μαλλιά σας να μη πέσει καμμιά τρίχα και.....ζύμωμα.
Το αλεύρι όλο είναι μέσα στη  λεκάνη , ρίχνουμε το αλάτι, το μαχλέπι και το κακουλέ εκεί και τα ανακατεύουμε , μετά κάνουμε μια λακκούβα  και ρίχνουμε εκεί τη φουσκαλιασμένη μαγιά μας.
 Ρίχνουμε επίσης λίγο απο τα βιτάμ και σιγά σιγά αρχίζουμε να ανακατεύουμε, μετα απο λίγο ρίχνουμε τα ασπράδια, ζυμώνουμε λίγο, μετά τους κρόκους και λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε, η ζύμη μας δεν έχει ακόμη ομογενοποιηθεί, υπάρχει αλεύρι αλλά σιγά σιγά θα ζυμωθελι κι αυτό.
Ρίχνουμε και τα γιαούρτια και κρατάμε δίπλα μας το μισό απο το βιτάμ και τη μισή ζάχαρη, έτσι θα τελειώσει το ζύμωμα, βουτώντας  τα χέρια στο βιτάμ και μετά πασπαλίζοντας ζάχαρη , έως να τελειώσουν αυτά η ζύμη μας θα γίνει ωραία και  μαλακή.
Μην προσθέσετε άλλο αλεύρι , τα χέρια  θα ξεκολήσουν απο τη ζύμη με το βιτάμ και όχι με περισσότερο αλεύρι, ζυμώνουμε γαι 5 λεπτά καλά φέρνοντας ζύμη απο κάτω πρός τα πάνω και με τα χέρια μας σαν μπουνιές βουτάμε στη ζύμη, αυτό είιναι τελειώσατε.

Αφήνουμε τη λεκάνη σε ζεστό μέρος  αφού πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι τη ζύμη να μη κολλήσει στη πετσέτα όταν σηκωθεί και τη σκεπάζουμε και με μια κουβερτούλα. Σε 1-2 ώρες έχει σηκωθεί, καλό είναι να έχουμε αφήσει στην άκρη λίγο βιτάμ και να ξαναζυμώσουμε άλλη μία φορά τουλάχιστον βουτώντας τα χέρια στο βιτάμ και να αφήσουμε πάλι σκεπασμένο για 1 έως 2 ώρες ανάλογα θα το δούμε, πάντως τη δεύτερη φορά φουσκώνει πιο γρήγορα.
Επειδή είναι γλυκούτσικο δεν περιμένουμε να διπλασιαστεί , θα φουσκώσει όμως στα σίγουρα.

Με βιτάμ πάντα πλάθουμε τις κουλούρες μας σε πλεξούδες, εγώ πάντα γεμίζω ένα  απο τα  3  μπαστουνάκια με μαρμελάδα και λίγα καρύδια και τρελλαινόμαστε , το τρώμε σαν γλυκό.
Αφού πλάσουμε τις κουλούρες , τις βάζουμε στα ταψιά, αν βάλουμε λαδόκολλα κάτω θα πλυθούν πιο εύκολα μετά , και τις αφήνουμε μισή έως μία ώρα να φουσκώσουν και σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στον αέρα στους 170 βαθμούς  για 50 λεπτά  έως 1 ώρα.
Δοκιμάστε τη συνταγή , θα τα πετύχετε σίγουρα, καλή επιτυχία!

8 comments:

  1. Καλημέρα.Πολύ ωραίο το blog σας.Αν θέλετε να ακούσετε ενα καινουργιο σταθμο απο Θεσσαλονικη.

    http://www.e-radio.gr/player/player.asp?sID=809

    Καλό Πάσχα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα ευχαριστώ θα τον ακούσω , σας εύχομαι καλό Πάσχα, Μαίρη

      Delete
  2. Καλημέρα και καλώς σε βρήκα!

    Θα την κρατήσω τη συνταγή σου, φαίνεται εύκολη και ενδιαφέρουσα! Θα χαρώ να τα λέμε, καλό Σ/Κ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα , καλώς σε βρήκα και εσένα κι όλη τη μπλογκοπαρέα που είναι ζωντανή και χαρούμενη, το blog σου είναι πολύ ενδιαφέρον οι χειροτεχνίες σου μου αρέσουν πολύ . Τα παλιά κουμπιά τι αξία έχουν στ αλήθεια και πώς μεταμορφώνονται, μπράβο και να φανταστείς ότι καθώς κλείσαμε τη βιοτεχνία μας αμαρτία που το λέω αλλά τότε δεν προλάβαινα , πέταξα τόσα πολλα πράγματα που ανακυκλώνονται, και κουμπιά , τόσα κουμπιά που με στεναχωρεί τώρα που το σκέφτομαι. Σου εύχομαι καλό Πάσχα, Μαίρη.

      Delete
  3. Πολύ όμορφη συνταγή!!Καλή επιτυχία σού εύχομαι!!Καλό Σ/Κ!!Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Σε ευχαριστώ πολύ , πέρασα απο το blog σου πριν λίγο και είδα τις όμορφες αναρτήσεις σου τις φωτογραφίες και τα αυγά μπράβο σου , καλό Πάσχα Μαίρη

    ReplyDelete
  5. Καλώς σε βρήκα ... με τα όμορφα ροζουλιά αυγά σου!
    Τσουρέκια δεν θα κάνω γιατί έφτιαξε η καλή μαμά μου, και μάλιστα έκανε πολλά πολλά τσουρέκια και μας κάλυψε και για του χρόνου :)

    Με το καλό λοιπόν τα δικά σου!

    ReplyDelete
  6. Ροζουλιά έεε... ναι δεν θα αρνηθώ ότι μ' αρέσουν τα ροζουλιά. τα χρώματα μου φτιάχνουν το κέφι , υφάσματα και χρώματα ήταν η δουλειά μου όλη η ζωή μου , είσαι μικρή ακόμη έτσι τα τσουρέκια της μαμάς είναι η καλύτερη επιλογή, εγώ όμως δεν γλυτώνω, φιλιά πολλά Μαίρη

    ReplyDelete

I will be very glad to read your comment!