Tuesday, March 5

Mαξιλάρι Patchwork



 Η τεχνική του patchwork  δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα με τη ποικιλία των υφασμάτων, δεν είναι δύσκολη αλλά θέλει μεθοδική και προσεκτική δουλειά. 



Αν φτιάξετε αυτό το μαξιλάρι ξεκινήστε έτσι, μετρήστε τη συνολική επιφάνεια που θέλετε και διαιρέστε σε ίσα κομμάτια. Εδώ για ένα μαξιλάρι 40x40 εκατοστά κανονικά κόβουμε 42x42 στο ύγασμα για να έχουμε και τις πλαινές ραφές, εδώ θα χρειαστούμε ραφές γυρω απο κάθε κομμάτι, μην τρομάζετε είναι πολύ απλό, θα εξηγήσω.


Η καθαρή μας πλευρά είναι 40 εκατοστά, αυτό το διαιρούμε δια 3 γιατί σε κάθε πλευρά θέλουμε 3 κομμάτια, βγαίνει 13.5 εκατοστά το τετράγωνο που θα κοπεί όμως προσθέτουμε και τις ραφές απο τις 2 πλευρές άρα θέλουμε 15,5x15,5 εκατοστά και φτιάχνουμε αυτό το τετράγωνο 15,5x15,5 σε ένα χαρτί, το κόβουμε προσεκτικά γύρω γύρω και αυτό  είναι το πατρόν μας, αυτό ζωγραφίζουμε με μολύβι ή σαπουνάκι στην ανάποδη πλευρά του υφάσματος αργά και προσεκτικά αφού έχουμε σιδερώσει τα υφάσματα ώστε να κοπούν όλα ίδια, αυτό θα βοηθήσει να ραφτούν σωστά.






Αφού κόψετε όλα τα υφάματα έχοντας διαλέξει τους συνδυασμούς που θα κάνετε είστε έτοιμες να ράψετε. Είναι καλό να ονοματίσετε τα τετράγωνα απο το 1-9 έτσι δεν θα μπερδευτείτε, δείτε το σχήμα μου  σαν σταυρόλεξο. Αν έχετε κοπτοράπτη περάστε όλα τα κομμάτια γύρω-γύρω πρώτα.


 1. Γαζώστε το κομμάτι ένα με το δύο  και το δύο με το τρία , έχετε τη πρώτη κάθετη τριάδα.

 

2. Γαζώστε το τέσσερα με το πέντε και με καρφίτσες ενώστε το πέντε με το έξι, τώρα βάλτε δίπλα δίπλα τις δύο τριάδες και ελέγξτε τεντώνοντας καλά αν οι ραφές έρχονται στο ίδιο σημείο ώστε οι γωνίες να είναι εντάξει, αν όχι τότε μετακινήστε πάνω ή κάτω το κομμάτι έξι με τις καρφίτσες και μετά ράψτε τα.

3. Γαζώστε το εφτά με το οχτώ και με καρφίτσες το οχτώ με το εννιά, διορθώστε αν χρειάζεται και ράψτε και την τελευταία τριάδα της πρώτης πλευράς.

4.Σιδερώστε τις κάθετες ραφές που έχετε ράψει στην πίσω πλευρά, πιάστε με καρφίτσες τις οριζόντιες ραφές και γυρίστε απο την καλή να ελέγξετε τις γωνίες σας να δημιουργούν ένα σταυρό, είναι το πιο σημαντικό σημείο αυτό , αν είναι εντάξει τότε σιδερώστε και αυτές τις ραφές προτού γαζώσετε ώστε να ασγαλιστούν. Ράψτε σιγά σιγά τις οριζόντιες ραφές που ενώνουν τις τριάδες αφαιρώντας τις καρφίτσες καθώς ράβετε.







Η πρώτη πλευρά είναι έτοιμη, επαναλάβετε το ίδιο και απο την άλλη πλευρά, και μετά ενώστε το πίσω με το εμπρός μέρος.



Με το τρόπο αυτό μπορείτε να ράψετε οτιδήποτε πάτσγουερκ. Ελπίζω οι φωτογραφίες να βοηθούν.
Καλή επιτυχία!


3 comments:

  1. Μπράβο!!!! Πανέμορφο μαξιλάρι, τέλεια δουλειά και πολύ σαφείς οι οδηγίες!! Συγχαρητήρια και καλή αρχή!!! Καλώς ήρθες στη μπλογκογειτονιά! -:))

    ReplyDelete
  2. καλα επαθα πλακα ...............δεν ηξερα οτι ηταν τοσο ευκολο.........ή εσυ το κανεις να φαινεται ευκολο................μπραβο σ ευχαριστουμε......βγαλε ομως αν θες την επαληθευση της λεξης για να κανεις σχολιο για να ναι πιο ευκολο να βαζουν σχολια γιατι αλλιως το ξανασκεφτεσαι.............χαχαχαχχαχα...........χαρηκα που σε βρηκα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Σοφία καλώς ήρθες , στ' αλήθεια έχει λέξη επαλήθευσης για τα σχόλια? Καλά που μου το είπες δεν το ήξερα, το μισώ αυτό όπου το συναντώ θα το βγάλω , να δώ βέβαια πως θα το καταφέρω δεν ειμαι και εξπέρ σε αυτά, χαίρομαι πολύ που με βρήκες, κοιτα μη φύγεις στα τσακα τσακα, θα διορθωθούμε αρχή είναι, το μαξιλάρι οντως δεν είναι δύσκολο, εκεί στις γωνίες μόνο θέλει προσοχή αλλά αμα σου στραβώσει και καμμια γωνία δεν χάθηκε ο κόσμος , βάζεις κανενα λουλουδάκι και δεν φαίνεται τίποτε, πολλά φιλιά Μαίρη

      Delete

I will be very glad to read your comment!