Καλάθι με βελονάκι για αρχάριους


Αυτή ήταν η εβδομάδα των καλαθιών, σχέδια εμπνεύσεις για αποθήκευση πραγμάτων σε καλαθάκια κλωθογυρνούσαν στο μυαλό μου  και το πιο δύσκολο ήταν να αποφασίσω τι να πρωτοπλέξω, με έπιασε και μιά μανία να δείξω γρήγορα κάτι πλεγμένο στο blog και μάγκωσε  και λίγο το χέρι μου αλλά χαλάλι, έπλεξα 2 καλάθια .Σας δινω εδώ το σχέδιο , βάζω και τους αγγλικούς όρους για όσες είναι εξοικιωμένες με αυτούς και  αφήστε και σείς τη φαντασία σας να δημιουργήσει. Εχοντας τα βασικά όπως τον πάτο του καλαθιού μπορείτε να κάνετε  ψηλά ή χαμηλά καλάθια,  με μικρό πάτο ή μεγαλύτερο.

Πλέκουμε πρώτα τον πάτο του καλαθιού ώς εξής:


Πλεξτε 4 αλυσίδες και ενώστε με βουβό γαιτανάκι (slip stitch) να σχηματιστεί κύκλος

Πρώτος γύρος- πλέξτε 3 αλυσίδες, μετά πλέξτε 11 ποδαράκια (uk trembles) μέσα στον κύκλο, ενώστε με βουβό  γαιτανάκι  (12 ποδαράκια).


Δεύτερος γύρος-πλέξτε 3 αλυσίδες και ένα ποδαράκι στην ίδια θηλειά, μετά 2 ποδαράκια στην επόμενη θηλειά και συνεχίστε έτσι ώς το τέλος  , ενώστε με βουβό γαιτανάκι στην Τρίτη αλυσίδα που πλέξατε στην αρχή(24 ποδαράκια).


Τρίτος γύρος- πλέξτε 3 αλυσίδες , μετά 2 ποδαράκια στην επόμενη θηλειά,( 1 ποδαράκι στην επόμενη θηλειά και 2 μαζί στην επόμενη θηλειά ) και συνεχίστε έτσι ώς το τέλος της σειράς, ενώστε με βουβό γαιτανάκι στην τρίτη αλυσίδα που κάνατε στην αρχή (36 ποδαράκια).


Τέταρτος γύρος- πλέξτε 3 αλυσίδες, μετά 1 ποδαράκι στην επόμενη θηλειά και μετά 2 ποδαράκια μαζί στην επόμενη θηλειά,( 2  ποδαράκια στις 2 επόμενες θηλειές και 2 ποδαράκια μαζί στην επόμενη θηλειά) και συνεχίστε  έτσι ώς το τέλος της σειράς, ενώστε με βουβό γαιτανάκι στην τρίτη αλυσίδα  που κάνατε στην αρχή (48 ποδαράκια).


Πέμπτος γύρος- πλέξτε 3 αλυσίδες, μετά πλέξτε 2 ποδαράκια στις 2 επόμενες θηλειές και 2 ποδαράκια μαζί στην επόμενη θηλειά,( 3 ποδαράκια στις 3 επόμενες θηλειές και 2 ποδαράκια μαζί στην επόμενη θηλειά) και συνεχίστε έτσι ώς το τέλος της σειράς, ενώστε με βουβό γαιτανάκι στην τρίτη αλυσίδα που κάνατε στην αρχή (60 ποδαράκια).


Αυτός είναι ο στρογγυλός πάτος του καλαθιού, αν θέλετε αυξήστε γύρους γαι πιο φαρδιά καλάθια με τον ίδιο τρόπο.


Τώρα αρχίστε το πλαινό μέρος, την πρώτη σειρά για να γωνιάσει και να γίνει σφιχτή τη δουλεύετε βάζοντας το βελονάκι σας   απο πίσω πρός τα εμπρός στη βάσω απο το ποδαράκι της κάτω σειράς(δείτε το βίντεο για να καταλάβετε) και κάνετε π’αλι συνέχεια ποδαράκια.


Πρώτα απο όλα κάντε ένα βουβό γαιτανάκι μπαίνοντας απο πίσω προς τα εμπρός  στο ποδαράκι που βρίσκεται κάτω απο το βελονάκι σας, μετά πλέξτε 3 αλυσίδες, τώρα συνεχίστε πλέκοντας ποδαράκια  σε όλες τις επόμενες θηλειές, μπαίνοντας πάντα απο πίσω προς τα εμπρός στη βάση των ποδαρακίων της κάτω σειράς, ενώστε με βουβό γαιτανάκι κάτω απο τις 3 αλυσίδες που πλέξατε στην αρχή και μετρήστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε 60 ποδαράκια.


Συνεχίστε κανονικά τις επόμενες σειρές κάνοντας 60 ποδαράκια σε κάθε σειρά αλλά μπαίνοντας κανονικά στις θηλειές της προηγούμενης σειράς( και όχι απο πίσω προς τα εμπρός).  Κάνετε όσες σειρές θέλετε , εγώ έκανα 7 σειρές.


Η προτελευταία σειρά  γίνεται  ώς εξής-πλέξτε όλα τα ποδαράκια μπαίνοντας στη βάση των ποδαρακίων της κάτω σειράς απο εμπρός πρός τα πίσω  δηλαδή ανάποδα απο ότι κάνατε στην αρχή.


Η τελευταία σειρά γίνεται ώς εξής-πλέξτε 1 αλυσίδα και μετά πλέξτε  συνέχεια άρριχτα γαιτανάκια ( uk double crochets)  ώς το τέλος πάλι μπαίνοντας απο εμπρός πρός τα πίσω στη βάση των ποδαρακίων της προτελευταίας σειράς, ενώστε με βουβό γαιτανάκι και ασφαλίστε το νήμα σας.


Αυτό ήταν, ού.....φφφφφ άλλο ένα σχέδιο γράφτηκε, θα ήθελα πολύ να μου λέτε αν είναι καθαρά γραμμένες οι πλέξεις , γενικά αν είναι κατανοητά και βγαίνει το σχέδιο καλά χωρίς προβλήματα. 

Πρασπαθώ πάντα να τα γράφω αναλυτικά, μή σας τρομάζει το μεγάλο κείμενο, πιάστε γύρο γύρο το σχέδιο χωρίς να βλέπετε τί γράφει γαι τον επόμενο γύρο, έτσι το μυαλό είναι πιό καθαρό και βήμα βήμα θα πλέκετε εύκολα, αυτό κάνω κι εγώ όταν βγάζω σχέδιο, σας φιλώ χαίρομα πολύ  όταν μου γράφετε, να το κάνετε συχνά και να μου στέλνετε φωτογραφίες απο τα κατορθώματα σας να τις ανεβάζω, Μαίρη!

 
Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible