Friday, June 2

Μιά λιζέζ για τη μαμά μου!



Πλέκω εδώ και τόσο καιρό διάφορα σχέδια και κάποια στιγμή μου είπε η μαμά....-δεν 



πλέκεις τίποτε για μένα !! Οιι  όι όι.....πώς αντιμετωπίζεις αυτό το παράπονο και δίκαιο μάλιστα. Βρε μαμά μήπως πλέκω και τίποτε σωστά? Για να προλάβω το μπλογκ , τα βιντεάκια , τη σελίδα στο fb αφήνω πολλά μισοτελειωμένα και έτσι ποιό να δωρίσω!







Τελευταία έχει αρχίσει να πλέκει , πράγμα που δεν ήξερε παρά ελάχιστα γιατι δεν είχε ποτέ χρόνο αλλά ούτε τη τρέλλα να μάθει , μάλλον χόρταινε με το να βλέπει τη μαμά της, τη γιαγιά Διαμάντω να πλέκει με τις ώρες με διπλωμένα τα πόδια στο ντιβάνι της κουζίνας. Έτσι καθώς της δείχνω διάφορα γύρω απο το βελονάκι , εκείνη μου έδωσε την ιδέα να πλέξω αυτή τη λιζέζ.- Θέλω κάτι κοντό , μου έλεγε , όχι τρίγωνη εσάρπα. Μιά τέτοια έπλεξε σε μπλέ και τη φοράει, αλλά θέλει κάτι κοντό, μα τί κοντό? 


Να έτσι ψάχνοντας έπεσα πάνω σε μιά μώβ όμορφη συμμαζεμένη εσάρπα και αποφάσισα ότι αυτό θα της άρεσε . Άρα το δώρο βρέθηκε , δεν είχα παρά να βγάλω το σωστό πατρόν για να τη πλέξω. 







Δεν ήταν εύκολο γιατι στο κυκλικό σχήμα δεν είναι απλά τα πράγματα, τη μιά φορά την έβγαλα πολύ μακριά τη λαιμουδιά και την δεύτερη φορά πολύ κλοσάτη τη λιζέζ, που σε άλλους θα άρεζε να κάνει λίγες πιέτες αλλά η μανούλα δεν θα το ήθελε έτσι.






Έτσι ξαναδοκίμασα με λιγότερες αυξήσεις και τώρα πιά είμαι κι εγώ ευχαριστημένη και εκείνη που θα τη φορέσει.







Το σχέδιο είναι πολύ απλό!
Πλέκουμε όλο ποδαράκια απλά μπαίνουμε στη πίσω θηλειά, αυτό κάνει μια ανάγλυφη ρίγα κάθε φορά που αλλάζουμε σειρά, δείτε εδώ ποιά είναι η πίσω θηλειά.



Με βελονάκι νούμερο 6 και νήμα μεσαίο πλέξτε 58 αλυσίδες , πλέξτε τις χαλαρά για να μή τραβάει η λαιμουδιά μας. Αυτή η αλυσίδα είναι η περίμετρος της λαιμουδιάς μας γι  αυτό δοκιμάστε τη γύρω απο το λαιμό για να δείτε αν τη θέλετε πιο φαρδιά . Αν ναί τότε πλέξτε συν 7 αλυσίδες δηλαδή 65 ή συν 14 αλυσίδες δηλαδή 72 αλυσίδες. Η δική μου λαιμουδιά είναι 48 εκατοστά και το μήκος της λιζέζ μετά απο 19 σειρές είναι 34 εκατοστά, μετά απο εκεί άρχισα τη μπορντούρα .

Σειρά1= Μπείτε στη τέταρτη αλυσίδα και κάντε ποδαράκι , απο 1 ποδαράκι στις επόμενες 6 αλυσίδες, ένα διπλό ποδαράκι στην επόμενη αλυσίδα, * απο 1 ποδαράκι στις επόμενες 7 θηλειές, 2 ποδαράκια μαζί στην επόμενη θηλειά* 'εως το τέλος, τελειώνετε μετά το έκτο διπλό ποδαράκι με 7 μονά ποδαράκια.

Σειρά2=   πλέξτε 3  αλυσίδες(=1 ποδ), πλέξτε1 ποδ. στην 2η θηλειά, και απο 1 ποδ στις επόμενες 6 θηλειές, 2 ποδ μαζί στην επόμενη θηλειά( είναι η θηλειά του δευτερου ποδαρακίου απο το ζευγαράκι που πλέξαμε στην προηγούμενη σειρά), * 1 ποδ σε καθε μια απο τις επόμενες, 8 θηλειές, 2 ποδ μαζί στην επόμενη θηλειά * ως το τέλος , τελειώνοντας έχετε 6 ποδαρακαι στη κατω σειρα, κανετε λοιπόν 6 ποδ και στη 3η αλυσίδα απο τις 3 που πλέξατε στη αρχή κάντε 2 ποδ μαζί , οπότε και σε αυτό το τελευταίο διάστημα, θα έχετε 8 ποδ

Επαναλαμβάνετε τη σειρά 2 συνέχεια, και σε κάθε γύρο αυξάνονται κατα 1 τα ποδ στα διαστήματα ανάμεσα στην αύξηση μας, κάνουμε αύξηση δηλαδή 2 ποδ μαζί στο 2ο ποδαρακι της αύξησης της προηγούμενης σειράς......ούφ σας ζάλισα και ζαλίστηκα κι εγώ, δείτε το βιντεάκι μου για να ξεκαθαρίσετε όσα λέω   

https://www.youtube.com/watch?v=PKXv2lmI3ok







Να είστε όλοι καλά , καλό μήνα σας εύχομαι, είναι ένας υπέροχος μήνας αυτός των γενεθλίων μου και τον αγαπώ ιδιαίτερα!

7 comments:

  1. Πολύ όμορφο σχέδιο. Να χαίρεται τη νέα εσάρπα της η μητέρα σου.

    ReplyDelete
  2. εξαιρετικη...
    κι εκεινη που την επλεξε..κι αυτ που την φοραει..!!
    Η Ομορφια ειναι στις ανθρωπινες σχεσεις..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ααα....πολύ σε ευχαριστώ φίλε μου καλέ. Εεεε προσπαθούμε να βγάζουμε καλωσυνη,να μη ξεχνάμε τι έκαναν οι γονείς για μας και κάνουν ακόμη ,να δείχνουμε υπομονή.καλο μηνα!!

      Delete
  3. Μαίρη μου τι να σου πω;; Στέκομαι και θαυμάζω τη μανούλα και δικιο είχε , της πάει πολύ και είμαι σίγουρη ότι επίσης της αρέσει !!! Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νικόλ μου όντως της πάει και χαίρομαι γιατί κάτι γκρι ή εκρου που αγαπάω εγώ τα βρίσκει άτομα,το άσπρο μαλλί θέλει χρώματα που είναι και ψυχοθεραπευτικά!!! Φιλιά πολλά!!

      Delete
  4. Πολύ καλή!!!! Μπορειτε να μου πειτε ποσα κουβαρια χρειαζονται με το νημα Πλεξίματος Hobby Lobby Everest? Ευχαριστω πολυ!!!!

    ReplyDelete

I will be very glad to read your comment!