Μεγάλη εβδομάδα!


Σήμερα θα σας ξαναπάω βόλτα στα βλαχοχώρια...στη Κλεισούρα όπου βρέθηκα για μια μέρα , μοναδική!


Είναι το χωριό του παππού μου και είχα ξαναβρεθεί εκεί και σας ξενάγησα το Σεπτέμβρη που μας πέρασε όταν γιόρταζε το μοναστήρι της Παναγίας. Θελήσαμε να βρεθούμε ξανά εκεί αυτή τη βδομάδα για να νοιώσουμε ηρεμία και κατάνυξη , κάτι που ο τόπος δίνει απλόχερα!  Το οδοιπορικό μας ήταν λίγο περιπετειώδες !


Πάντα μπερδευόμαστε όταν φτάνουμε Πτολεμαίδα για να βγούμε για Κλεισούρα αλλά αυτή τη φορά χαθήκαμε για τα καλά και περάσαμε απο κάποια χωριά που εκείνη την ώρα ήταν τόσο έρημα που δεν έβρισκες ψυχή να ρωτήσεις πού είσαι! Με τα χίλια ζόρια και τριγυρνώντας στα στενά δρομάκια βρήκαμε μια κυρία που μας πληροφόρησε ότι είμασταν στο Εμπόριο !
Στρίβοντας για να φύγουμε απο εκεί και να βγούμε τελεικά στο σωστό δρόμο ,δείτε τί βρήκαμε μπροστά μας ....ένα σύνθετο κτίσμα, μια εκκλησία με ένα πύργο δίπλα της , μα πραγματικά ένας πύργος που ήταν βιβλιοθήκη ,  μια μικρή λιμνούλα στο κάτω μέρος με δύο λιοντάρια να τη φυλάνε και κάτι τεράστιες γαλάζιες πέτρες μέσα να βρέχονται απο συντριβανάκια που μόνο κάποιος φυσικός θα ξέρει τί είναι !

 Μείναμε γοητευμένοι να περιδιαβαίνουμε τον έρημο χώρο και βέβαια μετάνοιωσα που φώναζα στον άντρα μου για το πώς τα κατάφερε πάλι και χαθήκαμε !


Στο αυτοκίνητο ξανά και πάμε ψάχνοντας το δρόμο μας....Σταμάτημα για κολατσιό όμως γιατί μεσημέριασε και τί κολατσιό, φασόλια πιάζ στο τάπερ και για όποιον δεν ξέρει τι ειναι, φασόλια βρασμένα και μετά αλάτι , λάδι , μαιδανός, πιπεράκια τουρσί , ελιές και κρεμμύδι !! Μαζί μας έφαγε και η κοκκαλιάρα η Φούφα που μας πέτυχε στο φαί και χόρτασε η καυμένη μπόλικα ψωμιά βουτηγμένα στο λάδι !
Φούφα την ονόμασα εγώ γιατι το επόμενο χωριό μετά το Εμπόριο λέγεται Φούφα !!! μα ακούστε τί όμορφο όνομα είναι αυτό!

Επιτέλους βγήκαμε στο μοναστήρι και πάμε για Κλεισούρα  να αφήσουμε τα πράγματά μας και να ξανακατεβούμε το απόγευμα.Δείτε  το χωριό ! Ναί μέσα Απρίλη και ένας ξεχασμένος χιονιάς το στόλισε !!  Ο ήλιος έλαμπε αλλά το κρύο τσουχτερό!


Ο άγιος Μάρκος , ένα απο τα ξωκκλήσια του χωριού ,πανέμορφο πάνω στο λόφο!

Ξέρω ...δεν ταιριάζει τώρα ανοιξιάτικα να σας δείχνω χιόνια αλλά δείτε αυτή τη βόρεια Ελλάδα και πώς ζεί, τί συνθήκες αντιμετωπίζει !

Στο μοναστήρι για τα 12 ευαγγέλια ήταν όλα κατανυκτικά! Τρία τέσσερα άτομα στην αρχή που μετα γίναμε  καμμιά εικοσιπενταριά, μοιραστήκαμε τρείς ώρες στη παλιά πέτρινη εκκλησία τη φωτισμένη μόνο με τα κεριά και  ένα καταπληκτικό φώς που έμπαινε απο το αίθριο ψηλά στη μέση της εκκλησίας, με γλυκές ψαλμωδίες απο τις αδελφές , χωρίς μικρόφωνα , όλα λιτά ασκητικά όπως στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη!

Το μοναστήρι  όπως φαίνεται κρυμμένο πίσω απο τα δένδρα, κατεβαίνοντας απο τη Κλεισούρα!
Σάββατο της Ανάστασης και θα τρέχουμε όλη τη μέρα ψώνια της τελευταίας στιγμής , μαγειρίτσα, τσουρέκια .


Κυριακή του Πάσχα !! σας εύχομαι να περάσετε πολύ όμορφα με τραπέζια , κατσικάκι, καλοψημένη πέτσα,σαλάτες ...όλα τα καλά του κόσμου!

Καλή Ανάσταση!!

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible