Sunday, July 27

Καλοκαίρι και ξεγνοιασιά!





Κάπως έτσι με ξεγνοισιά δεν έχουμε συνδυάσει αυτη την όμορφη εποχή στο μυαλό μας?

 Καλοκαίρι....διακοπές ....μακριά απο έννοιες....

Εύχομαι να είναι έτσι για όλους  μας!

Απο τα τέλη Μαίου έως και αυτό τον μήνα έχουν ανθίσει τα σπαθόχορτα ή βαλσαμόχορτα, είναι ένα πολύτιμο φυτό με πανέμορφα κιτρινοπορτοκαλιά άνθη και έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες!

Θα το βρείτε και στις εξοχές , μαζέψτε ένα μεγάλο μπουκέτο και φτιάξτε σπαθόλαδο με τα άνθη του.








Βάλτε σε ένα γυάλινο βάζο αγνό ελαιόλαδο το οποίο καλύτερα να έχει χαμηλή οξύτητα . Το λάδι είναι πολύ  σημαντικό γι αυτή τη συνταγή κι αν δεν είναι καλό τότε το σπαθόλαδο θα έχει καφετί χρώμα και όχι  κόκκινο.
  Προσθέστε εκεί  φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη του φυτού, αφήστε το βάζο στον ήλιο για περίπου σαράντα ημέρες , θα δείτε ότι το λάδι θα πάρει ένα κόκκινο ζωηρό χρώμα και θα έχει όλη τη δύναμη του φυτού . Οι χρήσεις του είναι θεραπευτικές για εγκαύματα , πληγές και πολλά άλλα και θα έχετε έτσι ένα φυσικό γιατρικό στο σπίτι σας για όλο το χρόνο!


Το πλέξιμο είναι πάντα παρέα στη βεράντα έστω κι αν δεν προχωράει πολύ. Μια μεγάλη τρίχρωμη τσάντα με βαμβακερά νήματα και δύσκολο σχέδιο τέλειωσε και είναι έτοιμη να ταιριάξει με ανάλαφρα καλοκαιρινά τζην !




Επλεξα και τρία  μικρά τσαντάκια στα ίδια χρώματα , πολυ βολικά για να κουβαλάς τα απαραίτητα όταν πάς για ψώνια!




 .....Είναι ωραία να το βλέπεις σιγά σιγά να φτιάχνεται ένα πλεκτό ! Ειδικά όταν ξεκινάς να βγάλεις το σχέδιο , παιδεύεσαι , ξηλώνεις , ξαναπλέκεις και τέλος το καταφέρνεις και ευχαριστιέσαι!













.........Ο  δροσερός καιρός φέτος ...μέχρι τώρα τουλάχιστον βοηθά εμάς που δεν  έχουμε πάει στη θάλασσα να χαρούμε τα βράδυα στις βεράντες με κρύα μπύρα και κουβέντα !

Εύχομαι να  είστε πάντα χαρούμενοι !

38 comments:

  1. Η τσάντα και τα τσαντάκια είναι υπέροχα! Καλοφόρετα εύχομαι να είναι και να τα χαρείτε!
    Το βότανο πρώτη φορά το ακούω... Τυχεροί όσοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εξοχή και τις ομορφιές της! Δε ξέρω για το λαδάκι, αλλά μου άρεσε πολύ και αποξηραμένο στη γλαστρούλα του! Απίστευτο και καλοκαιρινό χρώμα!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γεια σου μικρη μου Rylie, να εισαι καλα και να περνας ενα πολυ ομορφο καλοκαιρακι, ωραια εινα στην εξοχη καλα τα λες, φιλακια πολλα!

      Delete
  2. Πολύ όμορφα όλα και με ωραία χρώματα.
    Φιλακια ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστω Μαρια Ελενα μου και σου στελνω τα φιλια μου!

      Delete
  3. Πολύ χρήσιμο το σπαθόλαδο, αλλά κι εύκολο να γίνει!
    Η τσάντα και τα τσαντάκια είναι υπέροχα!!
    Να περνάς πάντα όμορφα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι Μαρια μου ειναι πολυ ευκολο και το εχεις οταν το χρειαζεσαι, ευχομαι να περνας πολυ ομορφα τωρα με τις ζεστες, φιλακια πολλα!

      Delete
  4. Θα το φτιάξω το λάδι γιατί έχω τέτοιο φυτό !!!
    Το σχέδιο της τσάντας φανταστικό, αλλά και τα τσαντάκια όμορφα και πρακτικά !!!
    Καλή εβδομάδα !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ρανια μου να το φτιαξεις αφου εχεις το φυτο , σε ευχαριστω πολυ και να εισαι ευτυχισμενη στις διακοπες σου, φιλια πολλα!

      Delete
  5. Μαιρούλα, το εν λόγω βαλσαμόλαδο,το έμαθα απο μία φίλη blogger που ευτυχώς με προμηθεύει,γιατί εγω ακόμα δε προκοψα ν ανακαλύψω τα μέρη που φυτρώνει εδώ. Το χρησιμοποιώ όποτε πονάω και δε ξέρω αν είναι ιδέα μου,αλλά βλέπω αποτέλεσμα! Είσαι τυχερη που το φτιάνεις μόνη σου
    Οσο για τα πλεκτά σου,αξιοθαύμαστα!!! Μ αρέσουν πολύ τα χαρούμενα καλοκαιρινά τους χρώματα
    Φιλάκια πολλά Καλό Καλοκαίρι και σε σένα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γεια σου Χαρα μου , ειδες ? ειναι γιατρικο πραγματικα για πολλα πραγματα , να περνας ομορφα εκει στο πανεμορφο νησι σου , να ξεκουραστεις και να διασκεδασεις, φιλια πολλα απο μενα !!

      Delete
  6. Δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από την ολοκλήρωση μιας δημιουργίας!
    Να είσαι καλά, να φτιάχνεις όμορφα πράγματα!!
    Καλή εβδομάδα φιλιά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κατερινα μου ναι ...ακριβως οπως το λες ειναι και αυτο σε κραταει να φτιαχνεις συνεχεια, να εισαι καλα , φιλια πολλα!

      Delete
  7. Πολύ όμορφες οι τσαντουλες και σε πολύ καλοκαιρινά χρώματα!
    Το βαλσαμόχορτο τα μαζεύουμε κι εδω και κάνουμε αυτό το εξαιρετικό λαδακι. Πέρυσι έμαθα ότι το βότανο αυτό αποξηραμένο γίνεται ένα εξίσου θεραπευτικό τσάι, ειδικά για παθησεις του πεπτικού ενώ βοηθά και στην κατάθλιψη. Επειδή σκέτο δεν έχει και σπουδαία γεύση το φτιάχνω μαζί με τσάι του βουνού.
    Καλη ξεκούραση!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γεια σου Νικη μου , ναι εχεις δικιο το πινουν για το στομαχι και την καταθλιψη , δεν εγραψα τις χρησεις του γιατι ειναι τοσες πολλες!! και εμενα μου αρεσει πολυ το τσαι του βουνου αλλα βλεπεις καποια βοτανα που δεν μυριζουν ομορφα ειναι τοσο θεραπευτικα που τα πινουμε , ευχομαι καλα μπανια και ξεκουραση και σε σενα , φιλακια!

      Delete
  8. Πανέμορφα τα τσαντάκια σου,έχουν πολύ όμορφα χρώματα!!!!Φιλιά,καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Κοριτσια μου ευχαριστω να στε καλα και να κανετε πολλες βουτιες!!

      Delete
  9. Καλώς την Μαιρούλα!! Σε χαίρομαι με τα θεραπευτικά σου!! Οσο ευκαιρείς, μάζευε καλή μου!!
    Τα πλεχτά σου έχουν ονειρικά χρώματα!! Μπράβο σου!!
    Καλή βδομάδα να χεις!! Φιλάκια πολλά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαριλενα μου τι καλα που εισαι εδω....αρχισα να νοιωθω λιγο μονη , ολοι εχουν φυγει και ερημωσε η γειτονια , νασαι καλα σε ευχαριστω, φιλια πολλα και καλη βδομαδα!

      Delete
  10. Κικη μου εκφραστικη , καλη εβδομαδα και σε σενα και φιλια!!

    ReplyDelete
  11. Υπέροχα τα χρώματα που επέλεξες για τις δημιουργίες σου!!!
    Την καλησπέρα μου :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γεια σου Δημητρα , εσυ που εισαι , σε ποια παραλια? ευχομαι να λιαζεσαι , φιλια πολλα και σε ευχαριστω!!

      Delete
  12. Υπέροχες δημιιουργίες Μαίρη μου!!! Μου αρέσει που μαζεύεις διάφορα βότανα!!
    Φιλάκια και να περνάς καλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γεια σου Κικη μου , σε ευχαριστω πολυ , βλεπω μειναμε και καποιες στις επαλξεις!! ωραια αισθηση στην λιγο ερημη Θεσσαλονικη, να περνας καλα!

      Delete
  13. Καλημερα κ.Μαιρη!!Υπεροχη η τσαντουλα!!!Έχω φτιάξει πολλά από τα εργόχειρά σας!Πριν λίγο τελείωσα την καλοκαιρινη τσαντούλα!!!Ανυπομονώ για το σχέδιο!!Να είστε πάντα καλά, με νεες δημιουργίες!!Ευχαριστώ πολύ για όλα!!Βασιλική..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γεια σου Βασιλικη μου !! ωραια παρεα μου κανεις ...να σαι καλα , πολυ χαιρομαι που επλεξες την τσαντουλα , τωρα παμε για πιο δυσκολα με αυτη τη τριχρωμη, οποτε μπορεσω θα το γραψω το σχεδιο αν και βασανιζει το μυαλο το πώς θα γραφτει ....θα δουμε , καλα μπανια και φιλια!

      Delete
  14. Το σπαθόλαδο ηταν η αγάπη του μπαμπά μου και το κυνηγούσε μετα μανίας....γνωρίζω τις θεραπευτικές του ιδιότητες αλλά εγώ ποτέ μου δεν το προμηθεύτηκα....Το πλεκτό σου και πάλι 'εκλεψε τις καρδιές μας τόσο για τα χρώματα όσο για την άριστη τεχνική σου... Φιλάκια δροσερά από το μικρό μας Φανάρι

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γεια σου Εφη μου , πολυ χαιρομαι που ακουω για το μπαμπα σου , εγω προσπαθω να κραταω ολες τις παλιες συνταγες, να περνας καλα και σε ευχαριστω πολυ ....φιλια πολλα!

      Delete
  15. α, Έφη μου, σημερα μαλλον σ΄ ακολουθώ!
    Μαιρούλα μου, καλό μήνα, το σπαθόλαδο ή βάλσαμο, δεν λείπει ποτέ κι απο μένα.
    τα πλεκτά σου εξαιρετικά, καλη συνέχεια στο καλοκαίρι σου!φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βαρβαρα μου πες μου και πως το χρησιμοποιεις να ξερω, εχει πολλες ιδιοτητες και σαν λαδι και σαν τσαι που το πινεις το σπαθοχορτο, να σαι καλα , σε φιλω και ευχομαι εναν Αυγουστο ζεστο. χαλαρο και με διασκεδαση, φιλακια!

      Delete
  16. http://www.newsbeast.gr/health/arthro/537724/ena-fusiko-giatriko-me-polles-idiotites-to-spatholado/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βαρβαρα μου παω να το δω, φιλακια!

      Delete
  17. Σπαθόλαδο, λοιπόν!!! Να κάτι ακόμη που έμαθα!!! Μου αρέσει πολύ που ασχολείσαι με όλα , που καταπιάνεσαι με πολλά και όλα με απόλυτη επιτυχία, Μαίρη μου! Οσο για τα πλεκτά σου,είναι όλα υπέροχα! Σε απίθανους χρωματικούς συνδυασμούς και αρκετά δύσκολα!! Φιλιά και να περνάς καλά !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πεπη μου τι να πω ...η ζωη τα φερνει ετσι και μαθαινεις , τα βοτανα ειναι πια η δουλεια μας και η αγαπη μας ...σε ευχαριστω φιλεναδα , νασαι καλα με τα καλα σου λογια κι εσυ ευχομαι να περνας πολυ ομορφα, φιλια πολλα!

      Delete
  18. Καλησπέρα σας, έχω λατρέψει αυτή την τσάντα και ήθελα να μάθω αν θα δώσετε οδηγίες για το πώς πλέκεται. Τώρα μαθαίνω να πλέκω και πολλά από τα πράγματα που έχω φτιάξει τα βρήκα από εσάς. Θα ήθελα πολύ να μου δίνατε τις οδηγίες και για αυτή την τσάντα αν το θέλετε και εσείς φυσικά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημερα να εισαι καλα για τα γλυκα σου λογια , αυτη τη τσαντα την εχω για να την φτιαξω βιντεακι γιατι με το γραψιμο δεν νομιζω να βγαλει κανεις ευκολα ακρη , βεβαια θα προσπαθησω και να γραψβ το σχεδιο αλλα δεν βρηκα χρονο, να λιγο να χειμωνιασει και θα το καταφερωω μολις εχω χρονο, αν εισαι γραμμενη στο καναλι μου στο you tube θα σου ερχεται ειδοποιοηση μολις ανεβαζω κατι νεο, σε ευχαριστω πολυ και ακλο πλεξιμο!

      Delete
    2. Ακόμα καλύτερα..Θα γραφτώ στο κανάλι σας στο youtube για να έχω άμεση ενημέρωση, αν και ψάχνω καθημερινά για νέα δικά σας βίντεο στο you tube. Σας ευχαριστώ πολύ πολύ!!

      Delete
  19. Κυρια Μαιρη γεια σας.Ψαχνω να βρω το σχεδιο απο την τσαντα με τα τρια χρωματα αλλα δεν μπορω.Η αληθεια ειναι πως το βρηκα αλλα οι οδηγιες δεν ειναι στα ελληνικα και με δυσκολευουν.Ποτε θα το δειξετε; ΜΙΜΙΚΑ

    ReplyDelete

I will be very glad to read your comment!