Tuesday, January 29

Μοτίφ για κουβέρτα πλεκτή με βελονάκι


Αυτό το μοτίφ το βρήκα σε μία Αγγλίδα την attic24.typepad.com, πλέκεται εύκολα, μπορεί να γίνει μονόχρωμο σε πολλά χρώματα και έτσι στο τέλος θα έχετε ένα σχέδιο πάτσγουερκ ή δείτε το πολύχρωμο μοτίφ της φωτογραφίας όπου σε ένα μοτίφ πλέκετε 4 διαφορετικά χρώματα και κάνετε και άλλες τετραχρωμίες οπότε το σχέδιο βγαίνει εντελώς πολύχρωμο. Θα χρειαστεί να πλέξετε πολλά, εσείς αποφασίζετε πόσα, εξαρτάται, πόσο μεγάλη θέλετε την κουβερτούλα σας. Μη αγχωθείτε να την τελειώσετε γρήγορα, εγώ πλέκω κατά διαστήματα όσα μοτίφ μου κάνει κέφι και σε ότι χρώματα νέα βρίσκω και αγοράζω. Κάποια στιγμή θα τα βάλω κάτω να δώ τους συνδυασμούς των χρωμάτων και να αποφασίσω πόσα ακόμη θέλω και να κάνω ένα πλάνο για το πώς θα τα ενώσω, το βλέπω κατα το καλοκαίρι αυτό. Ορίστε λοιπόν το σχέδιο:



Για να ξεκινήσετε κάντε 4 γαιτανάκια και με ένα βουβό κλείνεις μπαίνοντας στο πρώτο γαιτανάκι και σχηματίζεις δαχτυλίδι.

Πρώτη σειρά- κάνε 3 γαιτανάκια, μετά ένα ποδαράκι(παίρνεις νήμα, βουτάς στο δαχτυλίδι , παίρνεις νήμα, βγαίνεις 3 νήματα στο τσιγκελάκι, παίρνεις νήμα το τραβάς μέσα απο τις δύο θηλειές, παίρνεις νήμα και το τραβάς μέσα απο τις υπόλοιπες δύο θηλειές),αυτό όλο είναι σαν ένα πέταλο, πλέκεις ένα γαιτανάκι.
Τώρα κάνεις ένα πέταλο =παίρνεις νήμα, μπαίνεις με το βελονάκι μέσα στο δαχτυλίδι, παίρνεις νήμα βγαίνεις έξω, 3 θηλειές στο τσιγκελάκι, παίρνεις νήμα και το τραβάς μέσα απο τις δύο θηλειές, (2 θηλειές μένουν στο τσιγκελάκι),παίρνεις νήμα ξαναμπαίνεις στο δαχτυλίδι, παίρνεις νήμα το βγάζεις έξω(4 θηλειές στο τσιγκελάκι), παίρνεις νήμα το περνάς μέσα απο τις δύο θηλειές πρώτα, παίρνεις νήμα και το βγάζεις μεσα απο τις 3  εναπομείνασες  θηλειές μαζί= αυτό όλο είναι ένα πέταλο, πλέξε ένα γαιτανάκι
Επανέλαβε τα πέταλα 'αλλες 6 φορές, στο τέλος θα έχεις φτιάξει 8 πέταλα

Δεύτερη σειρά- θα δουλεύεις μέσα στα διαστήματα ανάμεσα στα πέταλα, άν το κάνεις μονόχρωμο συνεχίζεις, αλλιώς εδώ αλλάζες χρώμα, πλέξε 3 γαιτανάκια(μετράει σαν ένα ποδαράκι), 2 ποδαράκια μέσα στο ίδιο διάστημα, κάνε ένα γαιτανάκι. Στο επόμενο διάστημα κάνε 3 ποδαράκια, πλέξε ένα γαιτανάκι. Επανέλαβε άλλες 6 φορές, στο σύνολο 8 τριάδες απο ποδαράκια, ένωσε στο τρίτο γαιτανάκι της αρχής με ένα βουβό(μπαίνεις στο γαιτανάκι, παίρνεις νήμα και το τραβάς μέσα και απο τις δύο θηλειές)

Τρίτη σειρά-βάλε νέο χρώμα ή συνέχισε το ίδιο,πλέξε 4 γαιτανάκια(μετράει σαν ένα ποδαράκι συν ένα κενό της γωνίας), στο ίδιο διάστημα κάνε 3 ποδαράκια, ένα γαιτανάκι=μέρος της πρώτης γωνίας σχηματίζεται έτσι, θα τη συμπληρώσουμε στο τέλος
Στο επόμενο διάστημα θα κάνεις 3 ποδαράκια και ένα γαιτανάκι
Στο επόμενο διάστημα κάνε 3 ποδαράκια, 2 γαιτανάκια και άλλα 3 ποδαράκια( αυτό σχηματίζει μία δεύτερη  γωνία), κάνε ένα γαιτανάκι
Στο επόμενο διάστημα κάνε 3 ποδαράκια και ένα γαιτανάκι
Στο επόμενο διάστημα κάνε 3 ποδαράκια , 2 γαιτανάκια και άλλα 3 ποδαράκια, ένα γαιτανάκι=τρίτη γωνία
Στο επόμενο διάστημα κάνε 3 ποδαράκια και ένα γαιτανάκι
Στο επόμενο διάστημα κάνε 3 ποδαράκια, 2 γαιτανάκια και άλλα 3 ποδαράκια, ένα γαιτανάκι= τέταρτη γωνία
Στο επόμενο διάστημα κάνε 3 ποδαράκια και ένα γαιτανάκι
Στο τέλος κάνε 2 ποδαράκια στο πρώτο πρώτο διάστημα που είχες δουλέψει μέρος της πρώτης γωνίας, ένωσε στο τρίτο γαιτανάκι της αρχικής αλυσίδας

Τέταρτη σειρά- βάλε νέο χρώμα ή συνέχισε το ίδιο, κάνε 4 γαιτανάκια(μετράει σαν ένα ποδαράκι συν κενό της γωνίας),κάνε άλλα 3 ποδαράκια στο ίδιο διάστημα, ένα γαιτανάκι
Στο επόμενο διάστημα κάνε 3 ποδαράκια , ένα γαιτανάκι
Στο επόμενο διάστημα κάνε 3 ποδαράκια, 2 γαιτανάκια, 3 ποδαράκια, ένα γαιτανάκι
Στο επόμενο διάστημα κάνε 3 ποδαράκια , ένα γαιτανάκι
Στο επόμενο διάστημα κάνε 3 ποδαράκια, 2 γαιτανάκια, 3 ποδαράκια, ένα γαιτανάκι
Στο επόμενο διάστημα κάνε 3 ποδαράκια, ένα γαιτανάκι
Στο επόμενο διάστημα κάνε 3 ποδαράκια, μ2 γαιτανάκια, 3 ποδαράκια, ένα γαιτανάκι
Στο επόμενο διάστημα κάνε ε ποδαράκια, ένα γαιτανάκι
Στο τέλος κάνε 2 ποδαράκια στο πρώτο πρώτο διάστημα που είχες μισοδουλέψει τη πρώτη γωνία και ένωσε στο τρίτο γαιτανάκι της αρχικής αλυσίδας

Αυτό είναι, άν θέλεις να κάνεις πιο μεγάλο μοτίφ κάνεις άλλη 1-2 ίδιες σειρές
Καλή επιτυχία!

 

 







Πλεκτή καρδούλα με βελονάκι

Γειά σας κορίτσια!

Ο χειμώνας καλά κρατεί και σηκώνει τζάκι και πλέξιμο. Σίγουρα δεν ταιριάζει σε όλους αυτή η ασχολία αλλά για όσες νοιώθουν να τις τραβάει σαν χόμπυ ας το δοκιμάσουν, είναι ψυχοθεραπευτικό. Λοιπόν, μια και έρχεται του Αγίου Βαλεντίνου βρήκα αυτή την όμορφη καρδιά που πολύ εύκολα μπορείτε να πλέξετε, το σχέδιο δεν είναι δικό μου,είναι μιας κυρίας απο τη Δανία με το όνομα made by BeaG. Πλέξτε με μάλλινο ή ακρυλικό μαλλάκι και βελονάκι νούμερο 3. Θα σας δείξω και τα λουλούδια που είναι σχέδιο μιάς Αγγλίδας πολύ δημιουργικής που αγαπάει πολύ το πλέξιμο και τα έντονα χρώματα με το όνομα attic24.typepad.com. Aς δούμε λοιπόν το σχέδιο της καρδιάς.






Αρχίστε πλέκοντας 2 αλυσίδες ή γαιτανάκια. Επειτα:
Πλέξτε 3 βουβά ( χωρίς να πάρετε νήμα) ποδαράκια στην πρώτη αλυσίδα, γυρίστε.
Πλέξτε 1 γαιτανάκι και 2 βουβά ποδαράκια  μπήγοντας στο πρώτο γαιτανάκι, και 2  βουβά ποδαράκια στο δεύτερο γαιτανάκι  (4θηλειές), γυρίστε.
Πλέξτε 1 γαιτανάκι, 2 βουβά ποδαράκια στο  πρώτο  γαιτανάκι και 3 βουβά ποδαράκια σε κάθε ένα  απο τα  επόμενα γαιτανάκια ( 5 θηλειές), γυρίστε.
Συνεχίστε βουβά ποδαράκια σε σειρές, αυξάνοντας σε κάθε σειρά απο ένα όπως κάναμε και ως τώρα, δηλαδή στην αρχή κάθε σειράς κάνετε ένα γαιτανάκι, 2 βουβά ποδαράκια μπήγοντας στο ίδιο γαιτανάκι (αυτή είναι η αύξηση) και συνεχίστε μονά βουβά στα επόμενα. Οταν φτάσετε στα 20 βουβά ποδαράκια. Mετρήστε τα να βεβαιωθείτε και μπράβο σας κάνατε τη μισή καρδιά, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα επάνω κυκλικά σχήματα της καρδιάς.

Πλέξτε 10 βουβά ποδαράκια πάνω στα γαιτανάκια της προηγούμενης σειράς( δηλαδή δεν θα αυξήσετε σε αυτή τη σειρά), τώρα πάμε να μειώσουμε στις επόμενες σειρές, έτσι θα δημιουργηθεί το κυκλικό σχήμα, γυρίστε.
Πλέξτε 1 γαιτανάκι και μετά πλέξτε ένα βουβό ποδαράκι ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο της προηγούμενης σειράς, έτσι μειώσατε ένα, και έπειτα μονά αλλά στο τέλος θα πλέξετε το ένατο και δέκατο μαζί, άρα στο σύνολο πλέξατε 8 βουβά, γυρίστε.
Πλέξτε ένα γαιτανάκι και έναμόνο βουβό πάνω στο πρώτο και δεύτερο , έπειτα μονά και το έβδομο και όγδοο μαζί, οπότε έχετε πλέξει 6 βουβά στο σύνολο, γυρίστε
Πλέξτε ένα γαιτανάκι, ,ενα βουβό πάνω στο πρώτο και δεύτερο έπειτα μονά και το πέμπτο και έκτο μαζί, 4 στο σύνολο βουβά, γυρίστε.
Πλέξτε ένα γαιτανάκι, ένα βουβό πάνω στο πρώτο και δεύτερο μαζί και ένα πάνω στο τρίτο και τέταρτο της προηγούμενης σειράς μαζί, 2 στο σύνολο βουβά.
Τελειώσατε το ένα κυκλικό κομμάτι της καρδιάς, δέστε και ασφαλίστε το νήμα σας.

Δεύτερο κυκλικό κομμάτι:
Ξαναδέστε νήμα στη ενδέκατη σειρά απο τις 20 σειρές ακριβώς δίπλα στο άλλο κυκλικό κομμάτι και
Πλέξτε 10 βουβά ποδαράκια, γυρίστε.
Συνεχίστε όπως στο πρώτο κυκλικό κομμάτι δέστε και ασφαλίστε

Ετσι τελειώνει η καρδιά, πρέπει να πλέξετε άλλη μία, βρείτε ένα υλικό για γέμισμα και ενώστε τις δύο καρδιές με βουβά ποδαράκια κρατώντας τες καλά σε επαφή, να ενωθούν ίσια. Οταν φτάνετε στο τέλος, γεμίστε τες με υαλοβάμβακα ή άλλο γέμισμα απο παλιό μαξιλάρι και κλείστε μετά εντελώς το μοτίφ. Το κρεμασταράκι είναι απλό γαιτανάκι, κάντε το όσο μακρύ θέλετε.


 


Friday, January 18

Μαλλιά κουβάρια....



Ωρα για πλέξιμο, πάρτε τις βελόνες, το βελονάκι της γιαγιάς και δημιουργείστε. Για
όσες δεν έχουν μάθει να πλέκουν, σας έχω κάποια βιντεάκια αλλά θα βρείτε και
πολλά στο ίντερνετ. Μην νομίζετε ότι είναι δύσκολο, ότι τα χέρια σας δεν πιάνουν.
Δεν είναι μαγικό, είναι τεχνική και είναι αλήθεια ότι όσο πλέκεις τόσο σπάζουν
τα χέρια σου, γίνονται πιό επιδέξια και ικανά αλλά αυτό θέλει χρόνο, αν έχετε
διαθέστε τον, είναι δημιουργική απασχόληση και γλυτώνεις απο αρκετά τσιγάρα.
Αρχίστε πλέκοντας απλές πλέξεις, πλέκοντας ένα κασκόλ. Αυτό δεν θα σας παιδέψει
γιατί το σχέδιο είναι ίσιο και επαναλαμβάνεται συνέχεια το ίδιο. Οταν γίνετε αρκετά
επιδέξιες τότε μπορείτε να προχωρήσετε σε μπλούζες, ζακέτες.

Καλή αρχή και μην πιστεύετε στα κλισέ, ότι είναι γιαγιαδίστικο να πλέκεις, είναι
γνωστό ότι πολλοί ηθοποιοί και πολλά φωτομοντέλα πλέκουν στα παρασκήνια,
για να μην αναφέρουμε και πολλούς άντρες όπως ο ηθοποιός Ryan Gosling ο οποίος δηλώνει
ότι όταν πλέκει είναι η καλύτερή του ώρα. Είναι αγχολυτικό, σου δίνει μια σπιτίσια
αίσθηση και έτσι σε ηρεμεί. Διαλέξτε νήματα στα χρώματα που αγαπάτε, μαλακά
και ζεστά που θα σας φτάξουν το κέφι και πλέξτε...



Thursday, January 17

Μικρές συμβουλές για το σπίτι


Μην πετάτε τα λευκά παλιά φανελάκια των ανδρών . Κόψτε τα σε όσο γίνεται τετραγωνισμένα μεγάλα κομμάτια το εμπρός και πίσω μέρος (πετάξτε το πάνω μέρος με τη καμπύλη των μανικιών) και θα έχετε τα πιο εύχρηστα , απορροφητικά ξεσκονοπανα. Τα εσώρουχα είναι απο καλό  καθαρό βαμβάκι και ως εκ τούτου είναι μαλακά , βολικά στο χέρι , πλένονται σε δυνατή θερμοκρασία για να καθαρίσουν καλά και έχουν θέση παντού,  στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ( έχω πάντα ένα  στο ντουλαπάκι για τον καθρέφτη, για γρήγορο καθάρισμα επειδή ποτέ δεν προλαβαίνω να πλύνω το αυτοκίνητο όσο συχνά θέλω). Δεν χρειάζονται ράψιμο γύρω γύρω γιατι το βαμβάκι δεν αφήνει ξέφτια. Ολα είναι χρήσιμα λοιπόν σκεφτείτε την επόμενη φορά πριν πετάξετε κάτι μήπως μπορείτε να το αξιοποιήσετε κάπως ή κάντε συνήθεια να αποθηκεύετε σε κάποιο μπαούλο όλα όσα θέλετε κάποια άλλη στιγμή να σκεφτείτε τι θα τα κάνετε.

Friday, January 11

Ιανουάριος


Καλή καλή χρονιά σε όλους!

Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά. Μέχρι τώρα το κρύο μας χάιδεψε απλώς φιλικά τα μάγουλα, τώρα ήρθε η ώρα να το νοιώσουμε στα κόκκαλά μας και στη τσέπη μας βέβαια.
Οι γιορτές έφυγαν γρήγορα, μαγειρέματα στη μοσχομυριστή κουζίνα, γεμάτο γλυκά το ψυγείο, φιλιά, αγκαλιές, ευχές, απλές ανθρώπινες στιγμές. Ηρθε η ώρα το δένδρο να ξαναμπεί στο κουτί του,- ζητείται αναίσθητος να το μαζέψει χωρίς να μελαγχολήσει- είπε η Χριστίνα  καθώς μάζευε και  η φράση μου έμεινε στο μυαλό  χθές. Καταφέραμε να το ξεστολίσουμε ανεβοκατεβαίνοντας γύρω του με τη σκάλα σαν μέλισσες που τρυγούν τα λουλούδια. Αντε και του χρόνου!

Τα Χριστούγεννα μας κάνουν να νοιώθουμε μικρά παιδιά, σαν κάτι να περιμένουμε όμορφο να μας έρθει. Συχνά απορώ, δεν παρεξηγώ, όταν ακούω να βαριούνται να στολίσουν κυρίως γιατί βαριούνται να μαζέψουν και αφήνουν τις γιορτές να φύγουν χωρίς αυτή τη παραμυθένια ατμόσφαιρα στο σπίτι. Ειναι όμορφα να τριγυρνάς στην αγορά, να κάτσεις να πιείς ένα καφέ κάτω στη πόλη αλλά μόνο αυτό? Ολη μέρα έξω και πού θα πάμε, τι θα αγοράσουμε? Τώρα πια με την κρίση δεν φαίνεται ακόμη πιο κενό απο πρίν?
Η χώρα μας έχει τόσες παραδόσεις που θα χαθούν στα σίγουρα, τίποτε δεν θα μείνει αν εμείς δεν τα σώσουμε , αν δεν φτιάξουμε τα τσουρέκια μας με τη συνταγή της θείας, της φίλης, αν δεν ακούσουμε τα παιδιά να τραγουδούν τα κάλαντα κι έχουμε τόσα ωραία ιδιαίτερα κάθε τόπου κάλαντα που δεν τα ξέρουμε και είναι πραγματικά κρίμα. Βλέπω στη τηλεόραση εκπομπές με παραδοσιακά τραγούδια , βλέπω ανθρώπους να χορεύουν και να το νοιώθουν και λέω πού είναι αυτοί οι έλληνες? Μόνο σε συλλόγους ή στα χωριά ή σαν παράξενο δείγμα πληθυσμού στην τηλεόραση? Η Ελλάδα μοιρασμένη ... Χάνουμε αυτή τη παλιά γλύκα που κατέκλυζε τη ψυχή μας χωρίς τη συμβολή ούτε ενός ευρώ, που έφερνε πιο κοντά τους ανθρώπους, ήθη 'εθιμα που ήθελαν τον άνθρωπο ενεργό , όχι απλώς θεατή.

Μπορεί η πλάτη μου να πόνεσε χθές με το ξεστόλισμα, τα χέρια μου να διαμαρτύρονταν το βράδυ μετά τα τσουρέκια και τα μαγειρέματα αλλά θα το κάνω ξανά  γιατί πάντα θα ψάχνω την χαρά του μικρού παιδιού...