Wednesday, July 24

Καλοκαίρι και 15




 Καλοκαίρι και 15 κάπου εκεί , ζέστη, θάλασσα, ποδήλατα..

Στο μικρό εξοχικό δαιμέρισμα μιας απλής πολυκατοικίας μπροστά στη θάλασσα, η μαμά  αφού δεν είχαμε σχολείο  μας έβαζε να κάνουμε διάφορες δουλειές, να πλύνουμε το πρωί το μπαλκόνι, μαθαίναμε να σιδερώνουμε, να πλένουμε ρούχα στο χέρι, τρίβοντας καλά στη παλάμη τα πιο λερωμένα σημεία,μας έστελνε  να πάρουμε ψωμί απο το φούρναρη που κόρναρε δυνατά καθώς έφτανε με το φορτηγάκι του. Αργότερα κατεβαίναμε για λαχανικά στη μικρή καλύβα του μπαρμπα Γρηγόρη τη σκεπασμένη με  καλάμια , που είχε το διπλανό χωράφι και καλλιεργούσε απο όλα, πηγαίναμε με τη μαμά και διάλεγε μέσα απο τα ξύλινα τελάρα,  ντομάτες, πιπεριές για γέμισμα... μουρμουρίζοντας λίγο αν δεν τα έβρισκε της αρεσκείας της.

Καλοκαίρι και βελονάκι με τη γιαγιά , είχαμε και τις δυό γιαγιάδες μαζί , να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με μας τα παιδιά, δεν ξέρω κι εγώ πόσες δανέζικες πολυθρόνες που γίνονταν κρεβάτι , άνοιγαν το βράδυ και πόσα εκστρατείας, για να μας χωρέσουν.
Καλοκαίρι με τις δυό γιαγιαδες να κάνουν αμμόλουτρα και να συναγωνίζονται ποιά θα αντέξει περισσότερο θαμμένη στην άμμο, να λιώνουν στον ιδρώτα για το καλό της διαθερμίας. Τον λάκκο οφείλαμε να ανοίξουμε εμείς τα παιδιά απο νωρίς το πρωί, με ειδικά φτιαγμένα απο ξυλουργό φτιαράκια,  για να τον δεί ο ήλιος και να στεγνώσει καλά η άμμος και μετά έρχονταν κουτσαίνοντας,  έμπαιναν  και στη θάλασσα στα ρηχά, ακολουθούσε αργό άλλαγμα μαγιώ όπου με την αδελφή μου κρατούσαμε την πετσέτα ώς πρόχειρο παραβάν και έπειτα κάθισμα στο λάκκο, η μιά γιαγιά που έπασχε απο το πόδι της καθιστή στο λάκκο , να τη σκεπάζουμε με καφτή άμμο ώς τη μέση  η δε άλλη , ένα καπέλο σαν σημαδούρα στην άμμο ίσα ίσα να μη σκοντάφτει κανείς επάνω της , ξαπλωμένη , σκεπασμένη ώς το λαιμό. Μετά δε το αμμόλουτρο ξέρετε...όχι μπάνιο, να μη φύγει η ζέστη απο το σώμα . Και να ξερνάει η άμμος σιγά σιγά παντού, στα σεντόνια , στα μωσαικά κριτς κριτς και σκούπιζε καλά την άλλη μέρα , μουρμούριζε η μαμά αλλά τις άντεχε!

Καλοκαίρι και να το  βλέπεις να ξημερώνει  μέσα απο τα στόρια τα κατεβασμένα ώς τη μέση  για να έρχεται η δροσιά του πρωινού.

Καλοκαίρι και παρέα , παραμυθένια,  κορίτσια και  αγόρια.Στο διπλανό διαμέρισμα μια  όμορφη κοπέλα λίγο μεγαλύτερη απο μένα που νοίκιασαν για μια χρονιά , μας έμαθε να κάνουμε λουλουδάκια με χάντρες και χάλκινο συρματάκι. Μαγεία πού έβγαζαν αυτά τα λουλουδάκια, είχα τρελλαθεί να αγοράζω χάντρες , να προσπαθώ να περάσω το συρματάκι δυό και τρείς φορές απο την ίδια σειρά και να γίνεται μια τέλεια τουλίπα.
Καλοκαίρι και ποδήλατα, αναγνωρίζαμε τον καθένα απο το ποδήλατό του οταν το βλέπαμε παρκαρισμένο κάπου, εγώ είχα ένα όμορφο Peugot αγωνιστικό σε πετρόλ χρώμα. Το απόγευμα η παρέα μαζευόταν σιγά σιγά καθώς σουρούπωνε , κουβέντα, έπεφταν ιδέες - να πάμε ως εκεί με τα ποδήλατα, -μαμάαα... θα φύγουμε , φωνάζαμε προς το μπαλκόνι για να μη μας ψάχνουν.
Καλοκαίρι και τιραντέ φορέματα, σουράτα, αεράτα με Χ στη πλάτη , τσόκαρα ξύλινα, ήταν το απαραίτητο πατούμενο της εποχής μου και για τα δύο φύλα. Μπορεί να ήταν βαριά, να έκαναν θόρυβο- ίσως και γι αυτό να μας άρεζαν- τα τσόκαρα ειδικά τα φθαρμένα και σε συγκεκριμένο χρώμα ήταν το σήμα κατατεθέν για τον καθένα μας.

Το κολύμπι με τις ώρες ήταν αχορτασιά για μας και τί άγχος, πώς φαίνομαι με το μαγιώ, ήταν η ηλικία που όλα σου φαίνονταν λίγο παραπάνω στο σώμα σου, η κοιλιά λίγο φουσκώνει, οι γλουτοί λίγο εξέχουν, το χειρότερο ήταν η σύγκριση με τη φιλενάδα  με το όντως τέλειο σώμα, νικημένη για πάντα! Αλλά αυτό δεν σήμαινε οτι η κάθε μία δεν είχε το θαυμαστή της απο την παρέα.

Καλοκαίρι και μπουκάλα ! Εχετε παίξει αυτό το παιχνίδι? Αλλά ξέρετε, με τον όμορφο λίγο αθώο τρόπο που έφερνε δυό χείλη κοντά, έκανε τη καρδιά να χτυπά τόσο γρήγορα παρακολουθώντας πού θα σταθεί το στόμιο του μπουκαλιού, τα μάγουλα κόκκινα και ναί το μπουκάλι δείχνει το σωστό αγόρι και ναί με φιλάει, με φιλάει σημαδεύοντάς με για πάντα! Γιατί αυτό το φιλί έχει τη δική του γωνιά στο αρχείο του μυαλού, δεν είναι ίδιο με κανένα ξανά, το τέλος της παιδικής ηλικίας, το φύσημα στο στήθος του πρώτου έρωτα !

Καλοκαίρι και ντισκοτέκ, μία και μοναδική και εκεί τα πρώτα  μικρά ξενύχτια , μπλούζ που σε φέρνουν κοντά στον άλλο, Pink Floyd, Adamo, Cristofle..., πάρτυ... δεν θα ξεχάσω ένα σπίτι  με κήπο και ιτιές κλαίουσες όπου περάσαμε ονειρεμένα σε ένα πάρτυ.

Καλοκαίρι και φωτιές στην άκροθαλασσιά τα βράδυα , μπροστά στα σπίτια μας, να βλέπουν κι οι μαμάδες αν και όταν η νύχτα ήταν αφέγγαρη δεν έβλεπαν τίποτε. Ολη μέρα μαζεύαμε ξερόκλαδα, καλάμια για να αντέξει ώρα η φωτιά.

Καλοκαίρι και αναμνήσεις για πάντα , ένα δώρο μέσα στη καρδιά, εγώ το έχω στη δική μου , εύχομαι όλοι οι άνθρωποι και τα παιδιά του σήμερα να κρατήσουν μέσα τους τόσο καθαρές , γλυκιές αναμνήσεις, συντροφιά για όλα τα χρόνια τους μέχρι να γεράσουν !

Καλό καλοκαίρι !





 






41 comments:

  1. Υπέροχη ανάρτηση, Μαίρη μου !!!!
    Υπέροχες αναμνήσεις !!!!
    φιλάκια!!!!
    Να περνάς καλά !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νικη ευχαριστώ πολύ, ναι ηταν ομορφες ας τα θυμομαστε και τα παλιά γιατι τα καινουργια!!!

      Delete
  2. Ax, πόσο όμορφα γράφεις!!!
    Πόσο όμορφες αναμνήσεις!!!
    Μας "πήρες" μαζί σου και μας μάγεψες!!!
    Ευχαριστούμε για τις γλυκές εικόνες γεμάτες νοσταλγία!!!
    Σε φιλώ πολύ-πολύ, Mary μου!!!
    Να περνάς όμορφα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιάννα μη με πειράζεις και ντρεπομαι λιγο , λεω μια να τα γραψω , μετά το ξανασκεφτομαι αλλα τελος λέω πρεπει να ανοιγουμε και τη ψυχη μας αλλιως δεν προχωραμε, φιλάκια πολλά, σε ευχαριστώ!

      Delete
    2. Καθόλου δεν σε πειράζω!!!
      Ένιωσα σαν να διάβαζα ένα πολύ όμορφο και γλυκό βιβλίο!!!
      Θα μπορούσα να διαβάσω πολλές σελίδες ακόμα αυτού του βιβλίου, σε διαβεβαιώ!!!
      ;-)
      Καλημέρα, γλυκιά μου!!!

      Delete
    3. Τωρα θα το πώ αν και ακουγεται παρατολμο, εχω αρχινιμένα δυο κείμενα (να μη πω μυθιστορηματα και φανώ ψωνιο) οχι μωρε δεν ειμαι ψωνιο , μου βγαινει σαν αναγκη, το εχω απο παλια , εχω γεμισει τετραδια αφημενα στην ακρη για οταν θα ειμαι πιο χαλαρη, σε ευχαριστω πολύ γλυκιά μου ,φιλιά !

      Delete
  3. Κατάμουτρα φιλιά!
    Χθες μόλις εξιστορούσα κι εγώ το καλοκαίρι των 15 μου στη μικρή μου γοργόνα... Πόσο γλυκά τσιμπάνε αυτές οι αναμνήσεις...
    Καλό βράδυ,γλυκιά μου!
    Υπέροχη η ανάρτηση σου!Σε ευχαριστώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειδες αναπολούμε και βασικά το φοβάμαι αυτο , τα παιδιά τα βαριούνται αυτά καμμια φορα, εγω σαν παιδί πάντως κι ακομη και τωρα ακούω πολύ τις καλές διηγήσεις, μπαινω στο κοσμο του ανθρώπου που μου μιλαει δεν βαριεμαι, καλο σου βραδυ ελπιζω η κορη σου να απολαυσε τις ιστορίες σου, ευχαριστώ γλυκιά μου Κυριακή!

      Delete
  4. Μας ταξίδεψες Μαίρη μου υπέροχα στα χρόνια της ανεμελιάς , που και βέβαια έχουν μια πολύ ωραία θέση στην καρδιά μας
    Ολα μου θυμίζουν τα καλοκαίρια μου εκτός από το άνοιγμα του λάκκου , ομολογώ ότι γέλασα πολύ.
    Σε φιλώ με αγάπη και τρυφερότητα
    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
    Replies

    1. Ναι Νικόλ μου λάκκος κανονικος που σε ανατριχιαζει λιγο αλλα οι γιαγιαδες εβγαζαν μια χαρα το χειμωνα οποτε το επομενο καλοκαιρι δωστου παλι, σε ευχαριστώ και σου στελνω την αγαπη μου!

      Delete
  5. Ομορφη φωτο..ομορφο κείμενο...η αγαπημένη μου εποχή..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμενα δελφινακι μου αγαπημενη εποχη μα ειναι η εφηβεια μας η πιο τρυφερη εποχη , πιστευω και ολων των παιδιων αγοριων και κοριτσιων και ας το παιζουν μερικά πιο προχωρημενα, φιλούθκια πολλά!

      Delete
  6. Τι όμορφα τα περιέγραψες... σαν να ήμουν εκεί! Καλό καλοκαίρι και σ΄ εσένα! Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαρινα καλημερα και σε ευχαριστω πολύ, καλο καλοκαιρι να εχουμε και να μαζεύουμε και τωρα αναμνησεις όμορφες για αργοτερα, φιλιά πολλά!

      Delete
  7. Υπέροχες αναμνήσεις! Ευτυχία! Και παρ'ολο που μου έγραψες κάτι για διαφορετικές γενιές που ανήκουμε, ε, δε το νομίζω και τόσο! Τα φιλιά μου

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημερα Σοφια μου , δεν ξερω για τις γενιες ηλικιακά αλλά ειναι αληθεια οτι εδω ερχομαστε ευκολοτερα κοντα η μια στην άλλη, να περασεις ενα ομορφο καλοκαιρι σου ευχομαι και σε φιλώ!

      Delete
  8. Μαίρη μου με ταξίδεψες πίσω ...όμορφα, γλυκά, νοσταλγικά...Πόσα κοινά στα καλοκαίρια μας...
    Υπέροχη ανάρτηση!
    Τη λάτρεψα!
    Φιλιά από καρδιάς! ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αριστέα μου ναι? χαιρομαι πολύ δεν θελω να το πώ αλλά ειμασταν πιο παραδοσιακοί παλιά σε ολες τις οικογενειες , αφου λέω εγω γνωρισα γιαγια γιαγια με το κοτσο της, τα μαλλιά μεχρι τη πλάτη κατω και κατασπρα, τωρα τα παιδιά μου εχουν μοντερνα γιαγια, οχι δεν ειναι κακο , δεν λεω αυτο αλλα ειναι διαφορετικό, κατι ηρεμιστικό απέπνεαν εκεινες οι γιαγιαδες, φιλιά πολλα !

      Delete
  9. Υπέροχες αναμνήσεις! Εγώ ακόμη θυμάμαι το βελονάκι που με μάθαινε η γιαγιά τα καλοκαίρια!
    Φιλιά Μαργαρίτα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειδες πώς σου μενουν καποια πραγματα , θελαμε κι εμεις βεβαια να μαθουμε , δεν ηταν ολα τα παιδια ορεξατα, πολλα φιλιά κοριτσια σας ευχαριστώ πολύ!

      Delete
  10. Τι υπέροχη ανάρτηση! Μακάρι να έχουν όλοι οι άνθρωποι τόσο γλυκιές αναμνήσεις...
    Φιλάκια :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mακαρι , για ολους το ευχομαι κι εγω και νομιζω πως εχουν γιατι σαν παιδια τα βλεπουμε πιο γλυκά ολα, ευχαριστώ πολύ, φιλάκια και απο μένα!

      Delete
  11. Εύχομαι να μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη σου αυτές οι όμορφες αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων! Καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κική μου ( αχάααα! ανακαλυψα το ονομα σου το μικρο που μου ελειπε , στη χτεσινη μου βολτα στη γειτονιά) σε ευχαριστω πολύ, θα μεινουν αυτες οι αναμνησεις , ειναι μια γλυκια γωνια απειραχτη στη καρδιά, πολλα φιλιά!

      Delete
  12. Γλυκιά μου Μαίρη, τι υπέροχη ανάρτηση και νοσταλγική... την απόλαυσα! Πολλές από τις εικόνες που περιγράφεις είναι και δικές μου εικόνες. Είχαν μια γλύκα εκείνα τα καλοκαίρια...
    Πολλά φιλιά, καλό σου καλοκαίρι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eλλη μου που εισαι? Κανεις μπανακια μαλλον, σε ευχαριστω πολυ ειμαστε λες ρετρο ? Ηταν γλυκα χρονια πραγματικά, χαιρομαι που μοιαζουν οι αννμνησεις μας , φιλιά πολλά!

      Delete
  13. Τι όμορφες αναμνήσεις, Μαίρη!! Πολύ γλυκιά ανάρτηση! Υπέροχη...
    Να έχεις ακόμη ένα όμορφο, μαγικό καλοκαίρι!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tινα μου ευχαριστώ, μαγικα καλοκαιρια ! ωραια ευχη , αν το θελουμε κι εμεις πολυ τοτε θα ειναι και τα τωρφινα καλοκαιρια μαγικά, φιλιά πολλά!

      Delete
  14. Όλοι νομίζω λίγο- πολύ θυμηθήκαμε κάτι από τα δικά μας παιδικά καλοκαίρια με την ανάρτησή σου!! Τέλεια κ τα πλεκτά σου!Φιλιά κ καλό καλοκαίρι!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σοφη μου ευχαριστω πολυ, χαιρομαι που βρισκομαστε, τι ωραια τα ξενοιαστα χρονια , δεν συγκρινονται με το φορτωμα του μυαλου που εχουμε τωρα, φιλιά πολλά!

      Delete
  15. Όμορφες αναμνήσεις που αξίζει να κρατάμε!
    Καλώς σε βρήκα και καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελενη καλως βρεθηκαμε πολυ χαιρομαι, να εχεις ομορφο καλοκαιρακι σου ευχομαι και σε φιλώ!

      Delete
  16. Tί υπέροχα χρόνια Μαιρούλα μου!!!
    Πολύ όμορφες οι αναμνήσεις σου!!
    Είχαμε τά ίδια μουσικά ακούσματα... Pink Floyd, Adamo, Cristofle!!!
    Καλό καλοκαίρι νά έχης!!!Χαρούμενες διακοπές!!!Φιλάκια!!1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dimi ειδα προσφατα τον Cristofle στο γαλλικο TV5 που πιανουμε τωρα με τους αποκωδικοποιητες , ειναι ιδιος ο ατιμος και κανει συναυλιες ακομη, καλο σου καλοκαιρι και φιλιά!

      Delete
  17. Η καλύτερη απόδοση των παιδικών - νεανικών μας καλοκαιριών. Μακάρι τα παιδιά μας ν' αξιωθούν να ζήσουν ανάλογες στιγμές. Σ' ευχαριστούμε πολύ !!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γεια σου Μαιρη , ευχαριστώ πολυ , ειδες ετσι καπως περασμε ολες μαλλον τα εφηβικά μας χρονια, μακαρι και τα σημερινα παιδια να ζουσαν ετσι αλλα οι συνθηκες ειναι αρκετα διαφορετικες, ας τους το ευχηθουμε, εχεις καποιο μπλογκ κι εγω η ασχετη δεν το βρηκα ή οχι, πολλα φιλιά συνονοματη!

      Delete
  18. Καλημέρα !!!
    Δεν έχω blog, είμαι όμως μεγάλη fun σου !!!!!!!! (Είμαι αυτή που σου είπα κάποτε ότι έμαθα βελονάκι εξαιτίας σου και ξεκίνησα να φτιάχνω βαμβακερά μαξιλάρια...)
    Να περνάς καλά και να μας δίνεις ωραίες ιδέες!

    ReplyDelete
  19. Μας θύμισες ανέμελα καλοκαίρια!!!
    Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μακαρι , ειναι ωραιο να ξυπνάνε ευχαριστες αναμνησεις μεσα στη γενικη απογοητευση το χρειαζομαστε, σε ευχαριστω, φιλιά!

      Delete
  20. Τι μου θυμίζεις.... τι μου θυμίζεις!!!!
    Τα δικά μου καλοκαίρια αυτής της ηλικίας θα τα αποκαλούσα "Καλοκαίρια με τρέλα!!!! Πολλή τρέλα!!!!"
    Τι κρίμα που κράτησαν τόσο λίγο!!!! Αχ, μ' έκανες να νοσταλγήσω και το αποφεύγω!!!!!
    Φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φιλια μου κι εγω το αποφευγω ειδικα στα παιδια μου δεν λεω και πολλα γιατι ετσι γιαγιαδιζεις λιγο και ειναι πολυ νωρις γι αυτο αλλα μεταξυ μας ας βγαλουμε τις ιστοριες μας και ας τις θυμηθούμε και η νοσταλγια εχει τη γλυκα τηςμ φιλακια κοριτσι μου πολλα!

      Delete

I will be very glad to read your comment!