Friday, March 29

Πλεκτά μικρά τσαντάκια για πολλές χρήσεις




 






Πλέξεις

Ποδαράκι= παίρνεις νήμα, μπαίνεις στη θηλειά, παίρνεις νήμα, έχεις 3 θηλειές στο βελονάκι, παίρνεις νήμα το περνάς μέσα απο τις 2 θηλειές πρώτα, παίρνεις νήμα και το περνάς απο τις 2 υπόλοιπες θηλειές, αυτό είναι το αγγλικό treble.

Αριχτο γαιτανάκι= μπαίνεις στη θηλειά, παίρνεις νήμα, έχεις  2 θηλειές στο βελονάκι, παίρνεις νήμα και το περνάς και απο τις 2 θηλειές μαζί, αυτό είναι το αγγλικό double crochet.



Αρχή-  Πλέξτε 36 γαιτανάκια.

Πρώτη σειρά-   Πλέξτε ποδαράκι  στην πέμπτη αλυσίδα( ή γαιτανάκι) απο το βελονάκι σας, πλέξτε ποδαράκια σε κάθε μία απο τις επόμενες αλυσίδες ώς το τέλος της σειράς, γυρίστε.
 
Δεύτερη σειρά- πλέξτε 3 αλυσίδες, πλέξτε ποδαράκι πάνω στο επόμενο ποδαράκι, πλέξτε ποδαράκια σε όλα τα ποδαράκια της προηγούμενης σειράς, γυρίστε.

Τρίτη σειρά έως εικοστή τρίτη  σειρά επαναλάβετε τη δεύτερη σειρά.

Αυτό είναι το βασικό τσαντάκι, αν το επενδύσετε με ύφασμα όπως εγώ τότε κόψτε ένα ορθογώνιο κομμάτι υφάσματος όσο το πλέκτό ορθογώνιο, ράψτε γύρω  γύρω το ύφασμα διπλώνοντας ένα πόντο με το χέρι ή στη μηχανή  να είναι καθαρό και με κρυφές βελονιές εφαρμόστε το πάνω στο πλεκτό και ενώστε τα. Το ύφασμα θα είναι 1 πόντο μικρότερο απο το πλεκτό δηλαδή το πλεκτό θα προεξέχει γύρω γύρω 1 πόντο.

Οταν τα ράψετε και τελειώσετε, διπλώστε το κάτω μέρος  όσο θέλετε για να σχηματιστεί το εσωτερικό μέρος και συγκρατήστε το με καρφίτσες.

Τώρα θα κάνετε τη μπορντούρα σε σχέδιο που το λένε πικό , ώς εξής.

Πλέξτε πρώτα στο κομμάτι που θα επανωτίζει δηλαδή στο καπάκι , μπείτε στη γωνία με το ίδιο νήμα, πλέξτε ένα άριχτο γαιτανάκι στην επόμενη θηλειά και ένα στην διπλανή θηλειά, μετά πλέξτε 3 αλυσίδες και μπείτε  χωρίς ρίξιμο στην πρώτη αλυσίδα που πλέξατε- δηλαδή κάντε  εκεί ένα άριχτο γαιτανάκι-, μετά αφήστε την επόμενη θηλειά κενή, δεν πλέκετε τίποτε εκεί και  επαναλάβετε ότι κάνατε  πριν ώς το τέλος δηλαδή= 2 άριχτα γαιτανάκια στις επόμενες 2 θηλειές, μετά πλέξτε 3 αλυσίδες, πλέξτε 1 άριχτο γαιτανάκι στην πρώτη αλυσίδα, αφήστε κενή την επόμενη θηλειά και συνεχίστε το ίδιο ώς το τέλος.

Στα πλαινά πλέξτε το πικό αρχίζοντας απο το διπλωμένο μέρος και κάνοντας πικό στα 2 μέρη του πλεκτού μαζι και τελειώνοντας εκεί που είναι μονό το καπάκι .

Ελπίζω να είναι κατανοητές οι οδηγίες, αν χρειαστείτε οτιδήποτε ρωτήστε με θα χαρώ να βοηθήσω, καλή επιτυχία, Μαίρη




22 comments:

  1. Love it,so beautiful.*__*
    I like your blog. Maybe follow each other on bloglovin???
    let me know follow you then back.
    Lovely greets Nessa

    ReplyDelete
  2. Thank you so much for the follow.
    Follow you back on bloglovin and gfc,too.
    Do you also follow me on gfc???
    Lovely greets

    ReplyDelete
  3. Hi Vanessa so nice to meet you, we are now co followers i have a new daughter, i love your blog so young and fresh! Kisses Mary

    ReplyDelete
  4. Hey, like your blog :) If you want to visit my blog we can follow eachother on bloglovin, twitter or instagram? Let me know I'll follow back :)

    http://thegirlwithacateyesunglasses.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Hi, Burcin, i saw your blog and i already follow you on blogloving, i am very glad that i have a friend in Turky, are you in Instanbul? I am on facebook and on Pinterest, kisses Mary!

    ReplyDelete
  6. τα τσαντακια αυτα πως φτιαχνονται?

    ReplyDelete
  7. Μόλις τώρα ανεβάζω το σχέδιο γρααμμένο στο blog και βιντεάκι που δείχνει πώς μπαίνει η επένδυση απο ύφασμα, αργεί λίγο το βιντεάκι να ανεβεί στο you tube, μόλις φορτώσει θα γίνει και η ανάρτηση, είναι πολύ εύκολο,ελπίζω να το δοκιμάσεις και να μου στείλεις φωτογραφία να το δείξουμε, Μαίρη

    ReplyDelete
  8. καλημερα σας..το προβλημα μου τελικα στα πλεκτα το διαπιστωσα στα σιγουρα χθες που ξεκινησα το τσαντακι...ειναι τοσο ευκολο...και μεσα σε λιγα λεπτα επλεξα μεχρι την 22 σειρα....του ερρηξα μια ματια 2.... τρεις ...κατι δεν μ αρεσε...κ βλεπω το πλεκτο να εχει παρει καθωσ αυξανεται ενα σχημα σαν να γινεται πιο μικρο προσ τα πανω κ να μειωνονται οι ποντοι...οπωσ κ στην τσαντα που περρισευε ποντος..ειναι το γεγονος οτι ενω πλεκω πολυ γρηγορα δεν κανω στην ουσια τπτ κ παλυ απο την αρχη κ περναει η ωρα...γιατι δεν ξερω να υπολογιζω για αλυσιδες δηλ ποσες αλυσιδες για μια γωνια οπως το μοτιφ...στο τελος των τριων αλυσιδων δεν ξερω τι να κανω βουβο κ 3 αλυσιδες? αρρηχτο? η ενα ποδαρακι επειδη πιανει σαν 1 πδ κ μετα αμεσως 3 αλυσιδες για την επομενη σειρα?εκει ειναι το προβλημα μου..''σπυριδουλα''

    ReplyDelete
  9. πανω στις οδηγιες λετε μπαινουμε στην 5 αλυσιδα κ στο βιντεο στην 4 αλυσιδα...τωρα το ειδα ''σπυριδουλα''

    ReplyDelete
  10. 34 μαζι με τις 3 αλ μου βγαινουν τα ποδαρακια δεν ξερω γιατι''σπυριδουλα''

    ReplyDelete
  11. Σωστά το λέω αλλιώς αλλά κοίτα , κανονικά όταν πλέκεις ποδαράκια μπαίνεις στη τέταρτη αλυσίδα στην αρχή κάθε σειράς αλλά απο κεί που πήρα το σχέδιο έλεγε πέμτη αλυσίδα και ετσι το μετέφερα αλλά όπως και να μπείς πάντα να μετράς πχ μπαίνεις στη τέταρτη αυτός είναι ο κανόνας, έχεις πλέξει 36 αλυσίδες άρα 36 μείον 3 αλυσιδάκια που αφήνεις , έχεις 33 ποδαράκια να πλέξεις και ένα στην αρχή που σχηματίζουν οι αλυσιδες που αφήσαμε στο σύνονο έχεις 34 ποδαράκια, αυτά καλό είναι να τα μετράς ή την ώρα που τα πλέκεις ή στο τέλος της σειράς, αν πλέκεις λίγο σφιχτά στο τέλος μετριούνται δυσκολότερα . Στην αρχή κάθε σειράς πλέκεις πάντα 3 αλυσίδες που μετράνε σαν το πρώτο σου ποδαράκι μετά πρόσεξε να μπείς στη τρυπούλα όχι στη πρώτη πρώτη που βλέπεις γιατί αυτλο ελιναι το πρώτο ποδαράκι και αυτό το αντακαταστήσαμε με τις 3 αλυσίδες, μπές στη δεύτερη τρυπουλα που είναι στο αριστερό μέρος του δευτερου ποδαρακίου της κάτω σειράς και αυτό είναι το 2 ποδαράκι σου,μετά μέτρα ώς το τέλος της σειράς να έχεις σύνολο 34 ποδαράκια, έτσι δεν θα σστενέψει ή θα φαρδύνει γαιτι προφανώς πλέκοντας γρήγορα αφήνεις κάποιο ποδαράκι άπλεκτο και έτσι σου στενεύει, δοκίμασέ το και πές μου, το τσαντάκι είναι εύκολο , η τσάντα είναι δυσκολότερη όταν έρθεις θεσσαλονίκη έλα να στη δείξω, Μαίρη

    ReplyDelete
  12. ΑΡΑ ΤΑ 34 ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ...ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΑ 35 ΣΥΝ ΟΙ 3 ΑΛΥΣΙΔΕς 36...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ...ΞΕΡΩ ΝΑ ΤΑ ΠΛΕΞΩ ΑΠΛΑ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ Κ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΗΜΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ...ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΑΝΤΩΣ..ΝΑ ΣΑΤΙ ΚΑΛΑ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπράβο , χαιρομαι να το καταφέρεις

      Delete
  13. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ..ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ...ΚΑΛΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ . ΣΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΩ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΜΟΥ , ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕΣ ΜΕΛΟΣ ΜΟΛΙΣ ΕΓΙΝΑ ΚΑΙ ΓΩ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ..ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΒΟΛΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ..ΣΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΛΑ ΤΣΑΝΤΟΥΛΙΑ...ΤΟ ΛΙΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΧΡΩΜΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι που με αυτές τις βροχές μας το χαλάει λίγο, ξέρω για το λιλά οτι είναι η αδυναμία σου είναι ονειρικό το μπλόγκ σου, μου αρέσει κι εμένα οπως πολλά χρώματα, θα τα λέμε σίγουρα φιλιά Μαίρη!

      Delete
  14. καλησπέρα . Εχω πλέξει ενα τσαντακι με βελονάκι είναι πολύ ωραίο ,όμως δεν στέκει θέλει κατι σκληρό απο μέσα . τι να βάλω ? μπορείτε να μου υποδείξετε κάτι? ευχαριστώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου, εγώ εχω βάλει μόνο το υφασμα απο μέσα και δεν χρειάστηκε κατι άλλο γιατι όπως το γεμιζω , με το κινητό, τα τσιγάρα μου και κανενα χαρτομάνδηλο, στεκεται καλά και φουσκωτό αλλά ξαπλωμένο, αλλά στην άλλη τσάντα που εχω πλεξει, την καλοκαιρινή δροσερη τσαντουλα που λεω στην αναρτηση, εκει επειδή εχω πλέξει και ενα κομμάτι για πάτο και γενικά οπου βάζω πάτο και θέλω να στεκεται, έκοψα ένα ορθογώνιο κομμάτι απο ενα ντοσιέ χα΄ρτινο σκληρό , το εντυσα με υφασμα για να μη γαντζώνει στο πλεκτό και το έβαλα κάτω απο την υφασματινη επένδυση, αυτό πιστεύω θα σου κάνει και ετσι θα στεκεται και όρθιο το τσαντάκι, δοκίμασε και πές μου αν έγινε καλό, φιλιά πολλά Μαίρη!

      Delete
  15. Γειά σου Μαίρι .Είμαι πολύ χαρούμενη .Βρήκα την τέλεια λύση. Είχα μια δερμάτινη τσάντα που είχε χαλάσει . Δεν την χρειαζόμουν. Την εκοψα στα μέτρα που ήθελα και την εντυσα με την φόδρα,Την έβαλα στο πλεκτο και στέκει τέλεια. Την έχω αναρτήσει στο fb στο ονομά μου papadopoulou rania. Είναι ένα πράσινο τσαντάκι.Έχω και άλλα. Μπορεις να τα δεις.Σε ευχαριστώ που ανταποκρίθηκες στο ερώτημά μου.Πολλά φιλιά και απο εμένα.

    ReplyDelete
  16. γεια σασ κι απο εμενα μια ερωτηση θελω να κανω,τι νουμερο βελονακι χρησιμοποιειτε παρακαλω κ τι νουμερο κλωστη?ευχαριστω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γεια σας , το βελονακι μου ειναι νουμερο 4 και το νημα απλο ακρυλικο απο τα συνηθισμενα , δεν γραφουν επανω το παχος του νηματος τα μαλλια απλως γραφουν πχ. 100 γρ -150 μετρα, καλη χρονια!!

      Delete
  17. Εφτιαξα και το τσαντάκι αλλά και τις μπαλαρίνες, ευχαριστώ για τις οδηγίες σου

    ReplyDelete
  18. Μπραβο σου πολυ χαιρομαι , μαζι σου νοιωθω κι εγω περηφανη χα χα ....εμην ειμαι και βαρυγδουπη αλλα ετσι ειναι τη μοιραζεσαι τη χαρα, φιλιά καλα πλεξιματα!

    ReplyDelete

I will be very glad to read your comment!