Monday, December 17

Τυρόψωμο

Μη φοβάστε τις ζύμες. Αν έχετε λίγη ξερή μαγιά και αλεύρι μπορείτε να κάνετε θαύματα. Αυτή είναι η βασική ζύμη για ψωμί όπου προσθέτουμε λάδι και τυρί.




Υλικά:    μισό κιλό αλεύρι
              μισό φακελάκι ξερή μαγιά
              1 κουτ. γλ. κοφτό αλάτι
              2 κουτ. σ. λάδι στη ζύμη
              1-1,5 ποτήρι χλιαρό νερό
              1 μικρό ποτήρι λάδι καθώς το ζυμώνουμε στο ταψί


Πιάνουμε πρώτα τη μαγιά δηλαδή σε ένα μπώλ βάζουμε το μισό νερό μας εκεί ρίχνουμε τη μαγιά λίγο αλάτι τα διαλύουμε καλά με το σύρμα και προσθέτουμε λίγο λίγο ανακατεύοντας γύρω στο ένα ποτήρι απο το αλεύρι μας ώστε να γίνει ένας ωραίος χυλός ( σαν τις μωρουδιακές κρεμούλες) και το αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει σκεπασμένο με μια πετσέτα. Οταν το ανοίξουμε θα δούμε ότι ο χυλός είναι γεμάτος φουσκάλες σαν να βράζει και έχει φουσκώσει, τότε είναι έτοιμη η μαγιά.

Σε μια άλλη λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι μας, κάνουμε και ένα σταυρό πάνω του όπως μας έμαθαν οι γιαγιάδες μας, εκεί ρίχνουμε τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό και τις 2 κουταλιές λάδι και ζυμώνουμε  προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό να γίνει μια ωραία μαλακή ζύμη ( μεταφέρουμε τη ζύμη έξω απο τη λεκάνη και ζυμώνουμε πάνω στο τραπέζι) δεν χρειάζεται πάνω απο 5-6 λεπτά ζύμωμα. Μετά αφήνουμε τη ζύμη μας σαν μπάλα στη λεκάνη αφού έχουμε βάλει στον πάτο λίγο αλεύρι και την πασπαλίζουμε και απο πάνω με λίγο αλεύρι και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα για μισή με μία ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Οταν φουσκώσει βάζουμε τη ζύμη πάνω στο τραπέζι και αν θέλουμε κάνουμε ένα τυρόψωμο δηλαδή ανοίγουμε ένα ορθογώνιο με τον πλάστη περίπου 30 επι 15 και βάζουμε κατα μήκος του μπόλικο τριμένο τυρί και το τυλίγουμε σαν στρούντελ, το μεταφέρουμε μέσα σε ένα στρογγυλό μέτριο ταψί και εκεί αρχίζουμε και το στρίβουμε με τα χέρια μας σαν να στίβουμε σφουγγαρόπανο , σε κάθε στρίψιμο ρίχνουμε μπόλικο λάδι ( θα χρειαστεί 1 ποτήρι λάδι). Το στρίβουμε πολλές φορές σε όλο το μήκος του και ας βγει και λίγο έξω το τυρί δεν πειράζει, καθώς στρίβει ρουφάει και το λάδι και στο τέλος το τοποθετούμε κουλουριαστά μέσα στο ταψί, το αφήνουμε να ησυχάσει ένα τέταρτο(κάθε φορά που πιάνουμε μια ζύμη που έχει μαγιά πρέπει να την αφήνουμε να ξεκουράζετια για λίγο μετά).

Αν θέλουμε μικρά τυρόψωμα σαν της φωτογραφίας χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια και ζυμώνουμε λίγο το καθένα προσθέτοντας μπόλικο λάδι και μετά ανοίγουμε κύκλους, βάζουμε εκεί τριμμένη φέτα και το κλείνουμε επάνω σαν πουγγί, τα βάζουμε και τα 3 στο ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά με μία ώρα στους 170 βαθμούς.

Καλή επιτυχία!

No comments:

Post a Comment

I will be very glad to read your comment!